Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Entisen puheenjohtajan tiukka paikka? – Tehy haluaa eroon irtisanomislaista, mutta mikä on kokoomuksen viesti sairaanhoitajille Jaana Laitinen-Pesola?

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesola toimi Tehyn puheenjohtajana vuosina 1997–2013.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi eilen tekevänsä tiedonannon hallituksen työllisyyspolitiikasta. Asiaan kuuluu Sipilän mukaan, mutta vain yhtenä osana, kysymys irtisanomissuojan heikentämisestä pienissä yrityksissä. Ensi keskiviikkona äänestetään hallituksen luottamuksesta.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Esimerkiksi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on todennut, että hallitus naamioi asian työllisyyskeskusteluksi, vaikka tosiasiassa eduskunnassa äänestetään irtisanomissuojan heikentämisestä.

Kokoomuksen riveissä ensimmäisen kauden kansanedustajana on Jaana Laitinen-Pesola. Hän on entinen sosiaali- ja terveysalan työntekijäjärjestö Tehyn pitkaikainen puheenjohtaja.

Muun muassa sairaanhoitajista koostuva Tehy on vastustanut hallituksen kajoamista irtisanomissuojaan voimakkaasti.

– Emme voi hyväksyä jäsentemme työsuhdeturvan heikentämistä näin. Edellytämme, että kaikkia työntekijöitä kohdellaan samanarvoisesti riippumatta työnantajan koosta ja vaadimme, että hallitus vetää esityksen pois, Tehyn nykyinen puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on paaluttanut.

Sote-uudistus toisi toteutuessaan paljon lisää yksityisiä sosiaali- ja terveyspalvelualan yrityksiä. Jo nyt yksityisellä sosiaalialalla on Tehyn mukaan paljon työehtoihin liittyviä ongelmia.

– Lisäksi kyse on tasa-arvosta. Heikennys kohdistuu ikävällä tavalla naisvaltaisiin aloihin ja heikentää naisten työmarkkina-asemaa entisestään, Rytkönen on todennut.

Muun muassa nämä taustat huomioonottaen luulisi, ettei Laitinen-Pesolalla ole kokoomuksen voimalla ajaman ja muun muassa sairaanhoitajien vastustaman irtisanomislain kanssa aivan kaikkein mukavimmat oltavat juuri nyt hallituksessa.

”Tiedän vain, mitä meille on ryhmässä puhuttu.”

Mutta miten asian näkee Laitinen-Pesola itse?

Hän toteaa Demokraatille pitävänsä Sipilän julistusta tiedonannosta mielenkiintoisena ja yllättävänäkin. Hän ottaa asiaan kuitenkin hallituksen tulkinnan ja toteaa pitävänsä tiedonannon asiana nimenomaan hallituksen isoa työllisyyspolittista linjaa.

– On varmaan ihan hyvä, että käydään se keskustelu, toivottavasti jonain muun kuin eipäs-juupas-keskustelulla.

– Se varsinainen henkilöperusteinen irtisanomislaki tulee sitten omana asianaan mitä ilmeisimmin eduskuntaan marraskuussa. Sitten käydään siitä yksittäisestä asiasta keskustelu. On surullista, että on unohtunut – vaikka hallituksen toimet ovat olleet rankkoja – että ne ovat tuottaneet myös sitä hyvää eli työllisyyttä.

Mutta eikö fakta ole kuitenkin se, että tiedonannossa on kyse irtisanomisista?

– Minä haluan katsoa nyt tätä kokonaisuutena… Enhän minä tiedä, mitä trio (hallituspuolueiden puheenjohtajat) on keskustellut keskenään. Tiedän vain, mitä meille on ryhmässä puhuttu, että kyse on työllisyyspolitiikan koko kuvasta.

Äänestättekö hallituksen luottamuksen puolesta?

– Olen tähän asti äänestänyt ja näin tulen mitä ilmeisemmin nytkin tekemään. Minä tiedän sen keskiviikkona, mitä minä teen.

Muutaman tarkentavan jatkokysymyksen jälkeen Laitinen-Pesola sanoo, ettei ainakaan punaista nappia paina.

– Kyllä minä olen aika suoraselkäisesti olen äänestänyt näissä vaikeissa asioissa, juuri kun kyse on hallituksen luottamuksesta. Kyllä minä varmaankin sitä vihreätä painan jälleen kerran.

– Tämä kausi ei ole ollut entiselle palkansaajajärjestön puheenjohtajalle helppo, Laitinen-Pesola myöntää.

– Mutta kun katson siitä kokonaisuudesta, että työllisyys on parantanut, silloin tietysti on helppo tukea hallituksen toimia, hän kuitenkin jatkaa.

Mikä on kokoomuksen viesti työntekijöille?

Sitä Laitinen-Pesola ei halua vielä spekuloida, hyväksyykö hän irtisanomislain. Hän perustelee tätä sillä, että asia tulee käsittelyyn työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaan, jonka jäsen hän on. Siellä muun muassa kuullaan asiantuntijoita. Hän toteaa myös, ettei lakiesitystä ole vielä edes tehty.

Kokoomus on tavannut pitää sairaanhoitajien puolta. Nyt Tehy muiden työntekijärjestöjen kanssa vastustaa kuitenkin hallituksen vimmalla ajamaa irtisanomisen helpottamista.

Minkä viestin kokoomus tällä antaa?

– Niin kuin minä sanoin, tämä ei ole ainoa (vaikea) asia ollut entisellä palkansaajajärjestön puheenjohtajana. Minä olen nyt hallituspuolueen kansanedustaja, siinä on tietyt velvoitteet. Demokratia ikävä kyllä toimii sillä tavalla, että on erilaiset toimintamahdollisuudet yksittäisellä kansanedustajalla hallituksessa ja oppositiossa. Olen omassa puolueessani yrittänyt nostaa esille palkansaajien näkökulmaa. Mutta kuten sanottu, kun katson isoa kuvaa enkä yksittäistä lakiesitystä, tärkeintä on, että työllisyys on kasvanut.

Laitinen-Pesola toteaa myös, että politiikka ja ay-toiminta ovat luonteeltaan sellaisia, että kaikki ei ole aina itselle mieleen.

– Ei tämä nyt varmasti mieluisin lakiesitys ole, hän summaa irtisanomislaista.

Annatteko tuen Tehyn toimille (irtisanomislain vastustamisessa)?

Laitinen-Pesola sanoo olevansa Tehyn jäsen eikä usko, että hänen tuellaan olisi erityistä merkitystä.

– Tehyn nykyinen johto tekee päätökset, he tietävät kontekstit paremmin kuin minä. Olisi tyhmää lähteä sorkkimaan, mitä järjestö tekee.

Laitinen-Pesolan mielestä irtisanomislakia voi katsoa kahdella tavalla, joko niin että irtisanomista helpotetaan tai sitten työllistämistä.

– Minä en oikein usko siihen, että kukaan yrittäjä rekrytoi irtisanoakseen. Se on vähän hassu mielikuva. Et sinä pärstäkertoimen tai ay-liikkeeseen osallistumisen takia voi jatkossakaan irtisanoa. Siinä mielessä haluan katsoa ennen kuin otan kantaa tähän asiaan, että millä perusteilla sitten mikäkin on mahdollista. Haluan tarkkaan lukea lakiesityksen, helpotetaanko irtisanomista vai rekrytointia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE