D-analyysit

Entistä useammat haluavat Antti Rinteen pääministeriksi, ja outojen pakkojen sanelema puskeminen syö hallitusta

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Maaseudun Tulevaisuuden teettämä pääministerikysely vahvistaa uskoa, jonka mukaan SDP kamppailee tulevien eduskuntavaalien voitosta puheenjohtaja Antti Rinteen johdolla. Tällä kertaa nimenomaan Rinne on vahvistanut asemaansa todellisena pääministeriehdokkaana.

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on edelleen suomalaisten ykkössuosikki, mutta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ohi kirinyt Rinne on jo kakkosena. Kantansa ilmoittaneista vastaajista 28,1 prosenttia antoi äänensä Orpolle, 24,5 Rinteelle ja 21 prosenttia Sipilälle.

Huonoa on se, että kyselyyn vastanneista lähes 40 prosenttia ei osannut nimetä suosikkiaan lainkaan. Lukemassa tuntunee kaikkien kärkipoliitikkojen kollektiivisesti nauttima epäluottamus.

Puheenjohtaja ja tv-esiintymiset korostuvat vaalien loppusuoralla.

Rinteelle ja samalla SDP:lle kyselyn tulos on mannaa kaikkine yksittäiseen kyselyyn liittyvine varauksineenkin. Puolueen, jonka puheenjohtajaa on vaikea nähdä pääministerinä, on liki mahdoton voittaa vaaleja. Puheenjohtaja ja tv-esiintymiset korostuvat niin paljon vaalien loppusuoralla. Niissä onnistuminen ja yleinen uskottavuus ovat avainasemassa.

Aiemmin Rinne ei ole menestynyt vastaavissa kyselyissä suuren puolueen puheenjohtajalle odotettavalla tavalla. Jopa vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö oli joissain aiemmissa kyselyissä Rinteen edellä, nyt Touko Aalto ja vasemmistoliiton Li Andersson ovat kaukana takana. Jotain on muuttunut, paremmaksi, Rinteen julkikuvassa.

Kenties kuvaavaa, että lauantaina Ylen Ykkösaamussa vieraillut Rinne sai esiintymisestään ja asiaosaamisestaan kehuja esimerkiksi komissaari Jyrki Kataisen (kok.) entiseltä kabinettipäälliköltä Juho Romakkaniemeltä, joka on nykyään Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja. Piti tämäkin päivä elää.

Rinne on suomalaisten suosikki miesten keskuudessa, naisissakin vain Orpo on suositumpi. Rinne on vahvin kaupunkimaisissa ja taajaan asutuissa kunnissa. Vaikeinta on pääkaupunkiseudulla, missä Orpon lisäksi edelle ylsi vihreiden Aalto. Toisaalta Rinnettä kannatetaan pääministeriksi tasaisimmin kaikissa eri ikäryhmissä. Eläkeläisten nimi olikin Sipilä.

Hallituspuolueet ovat hirttäytyneet haukuttuun sote-malliinsa, johon eivät usko edes kaikki omat.

Julkisuudessa SDP on näkynyt muutenkin omilla esityksillään jo pitkään. Keskustelua, puolesta ja vastaan, on käyty nimenomaan oppositiopuolue SDP:n näkemyksistä. Ei ihan jokapäiväistä herkkua sekään. Se joka johtaa julkista keskustelua, tapaa johtaa myös maata jollain aikavälillä. Paahteinen kevät tuntuu puhaltavan mukavaa lämpöä myös SDP:n talliin.

Toisaalla hallituspuolueet ovat hirttäytyneet haukuttuun sote-malliinsa, johon eivät usko edes kaikki omat. Historiallisen mittavan paketin mahdollinen läpivieminen liki pienimmällä mahdollisella marginaalilla eduskunnassa näyttää pakon sanelemalta puskemiselta: ”Tekemättä ei voi jättää”, ”Asia on sovittu jo”, ”Mikä on vaihtoehto?” ja muita epäolennaisia latteuksia. Sinisten edustajamäärän uhkaava nollaantuminen seuraavissa eduskuntavaaleissa korostaa täpärän äänestyksen poikkeuksellisuutta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat