Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Epäilyt valtion omaisuuden valumisesta ulkomaille turhia? – Senaatti-kiinteistöt: “Ketään ei voi sulkea pois kansalaisuuden perusteella”

Hallin varuskunta-alue Jämsässä myytiin hollantilaiselle sijoitusyhtiölle.

Valtion kiinteistöyhtiön Senaatti-kiinteistöjen on epäilty myyneen strategisesti tärkeitä kiinteistöjä ulkomaiseen omistukseen.

Senaattikiinteistöt tiedottaa, että ulkomaalaiset ovat olleet hyvin vähän kiinnostuneita valtion käytöstä poistamiin kiinteistöihin. Kaupatkin ovat jääneet näin harvinaisiksi.

Ostajat ovat sen mukaan lähes poikkeuksetta suomalaisia yksityishenkilöitä tai Suomeen rekisteröityjä yhtiöitä. Esimerkiksi valtion käytöstä poistamat rajavartioasemat Parikkalassa, Lappeenrannassa, Imatralla ja Kiteellä Senaatti-kiinteistöt on myynyt suomalaisille yksityishenkilöille tai yrityksille. Yhden osti kaupunki.

Senaatti-kiinteistöt muistuttaa olevansa julkinen toimija, joka noudattaa myynneissä avointa ja syrjimätöntä menettelyä.

– Senaatti-kiinteistöt ei voi lain mukaan sulkea pois kiinteistökaupoista ketään kansalaisuuden perusteella. Kohteet myydään pääsääntöisesti tarjousten perusteella julkisella tarjouskilpailulla.

Lakkautettujen varuskunta-alueiden ostajina ovat olleet yksityiset kiinteistösijoittajat, jotka ovat yhdessä kuntien kanssa lähteneet kehittämään alueita. Ostajina ovat olleet suomalaiset tahot. Poikkeuksena on Hallin varuskunta-alue Jämsässä, joka on myyty kansainväliselle kiinteistösijoitusyhtiölle.

Senaatti-kiinteistöt on valtionhallinnon työympäristö- ja toimitila-asiantuntija. Senaatti-kiinteistöt myy pääasiassa sellaista valtion kiinteistöomaisuutta, jonka käytöstä valtio on päättänyt luopua.

Lisää aiheesta

– Kun turvallisuuteen liittyvät viranomaiset puolustushallinto, Rajavartiolaitos tai Tulli luopuvat kiinteistöstä, ne tekevät siitä turvallisuusarvion, jossa ne ottavat kantaa myös kiinteistön myyntiin, Senaatti-kiinteistöt muistuttaa.

Senaatti-kiinteistöjen hallitus päättää kaikista kiinteistökaupoista 5 miljoonaan euroon saakka. Sen jälkeen toimivalta siirtyy maan hallitukselle, ja yli 10 milj. euron kaupoista päättää eduskunta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE