Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Erdogan uhkaa jälleen estää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden

AFP / LEHTIKUVA / DAMIR SENCAR

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkasi lauantaina jälleen kerran estää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Erdogan sanoi parlamentin istuntokauden avajaisissa, että Turkki pitää kiinni ”periaatteellisesta ja päättäväisestä” kannastaan, kunnes Turkille annetut lupaukset on täytetty.

-  Me seuraamme tarkkaan täyttävätkö Suomi ja Ruotsi lupauksensa ja tietenkin päätös kuuluu parlamentillemme, Erdogan sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on ratifioitu 28 Naton jäsenmaassa. Joukosta puuttuvat vain Turkin ja Unkarin hyväksynnät.

Suomi, Ruotsi ja Turkki solmivat kesäkuussa keskinäisen sopimuksen, jonka nojalla Turkki suostui siihen, että maat kutsuttiin Madridin Nato-huippukokouksessa Naton jäseniksi.

Hakijamaat sitoutuivat muun muassa keskinäiseen tiedonvaihtoon ja taistelemaan terrorismia vastaan.

Turkki on lisäksi vaatinut muun muassa useiden terroristeina pitämiensä ihmisten luovuttamista sekä Suomesta että Ruotsista. Suomessa oikeusministeriö ilmoitti syyskuun alussa, ettei se aio käsitellä uudelleen kuutta kertaalleen hylättyä luovutuspyyntöä.

Ruotsi taas ilmoitti perjantaina sallivansa uudelleen sotatarvikkeiden viennin Turkkiin. Vientikielto oli asetettu vuonna 2019, kun Turkki aloitti hyökkäyksensä Pohjois-Syyriassa.

PRESIDENTTI Sauli Niinistö totesi aiemmin lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että jäsenyyden ratifiointi näyttää nyt olevan yhden ihmisen päässä, viitaten Erdoganiin.

-  Tapasin Erdoganin New Yorkissa, ja hänellä oli kovasti tarvetta toistaa edellisenä päivänä julkisuuteen antamansa käsitys, että Suomi tässä ei ole mitenkään ongelmallinen, vaan se on Ruotsi.

Niinistön mukaan neuvottelut Suomen, Ruotsin ja Turkin kesken ovat jatkuneet virkamiestasolla tälläkin viikolla. Ruotsi on käynyt myös kahdenvälisiä neuvotteluja Turkin kanssa.

-  Tämä on ehkä vähän irrationaalisesti siellä Turkin presidentin ratkaistavana.

Niinistö ei ryhtynyt ennustamaan, voiko Nato-jäsenyys toteutua tämän vuoden puolella.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE