Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Erikoinen oikeusjuttu alkaa – käsittely heti KKO:ssa, tuomiosta ei voi valittaa

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen virkarikossyytteitä aletaan käsitellä tänään korkeimmassa oikeudessa. Maan ylimmän syyttäjäviranomaisen epäillään olleen esteellinen, kun hän osallistui syyttäjälaitoksen koulutushankintoihin. Nissistä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Istunto alkaa iltapäivällä suullisella valmisteluistunnolla, jossa pyritään selvittämään muun muassa se, mitkä asiat ovat riitaisia ja keitä tulisi kuulla oikeudessa todistajana.

Nissisen veli oli hallituksen puheenjohtajana yrityksessä, jolta ostettiin syyttäjälaitokselle johtamisvalmennusta yli 74 000 eurolla. Valtakunnansyyttäjä itse kiistää rikosepäilyt.

Nissisen veli on yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja yhtiön osake-enemmistön omistaja. Hän on toiminut firman hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2003 paria vuotta lukuun ottamatta, jolloin hän toimi hallituksen jäsenenä.

Nissistä epäiltiin aluksi tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta eli huolimattomasta toiminnasta. Myöhemmin poliisi päätyi arvioimaan, että Nissisen oli täytynyt ymmärtää toimivansa lainvastaisesti ja epäily koveni.

Syyttäjänä apulaisoikeuskansleri

Laki määrää, että syyte valtakunnansyyttäjää vastaan käsitellään korkeimmassa oikeudessa (KKO). KKO:n viestinnän mukaan tällaisissa tapauksissa tuomioistuimen päätöksistä ei ole varsinaista valittamisoikeutta. Mahdollisesta tuomion virheestä voi kuitenkin esimerkiksi kannella tai hakea tuomion purkua edelleen KKO:sta erityisellä perusteella.

Lisää aiheesta

Syyttäjänä jutussa toimii apulaisoikeuskansleri Kimmo Hakonen. Hänen mukaansa on todennäköisiä syitä epäillä, että Nissinen on osallistunut valmennushankintoihin esteellisenä.

Oikeusministeriö pidätti Nissisen virasta elokuun lopussa. Jo aiemmin Nissinen jäi virkavapaalle. Valtakunnansyyttäjän tehtävää hoitaa tällä hetkellä apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

Nissinen oli itse ollut valmennuksessa

Rikosepäilyjä koskevana aikana Nissinen on toiminut sekä Itä-Suomen syyttäjänviraston päällikkönä että valtakunnansyyttäjänä.

Nissinen on kertonut STT:lle, että oli itse ollut aikaisemmin oman esimiehensä lähettämänä veljensä Deep Lead -yrityksen valmennuksessa ja toi vaihtoehdon esille Itä-Suomen syyttäjänvirastossa. Hän päätti koulutuksen hankinnasta virastossa.

Vuonna 2010 Nissisestä tuli valtakunnansyyttäjänä ja hän aloitti virastossa keskustelun johtamisvalmiuksista. Nissinen kertoi STT:lle ottaneensa Deep Leadin esille, koska Itä-Suomessa ja monissa muissakin syyttäjänvirastoissa oli käytetty sitä.

– Osallistuin sillä tavalla asian käsittelyyn.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen kanssa sovittiin, että koska olin esteellinen, Kalske teki hallinnolliset päätökset. Jälkikäteen ajatellen minun ei tietenkään esteellisenä olisi ollut syytä olla niinkään aktiivinen jo keskusteluvaiheessa vaan poistua huoneesta, Nissinen kertoi STT:lle viime talvena.

Olli-Pekka Paajanen, STT

 

STT–OLLI-PEKKA PAAJANEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE