Teatteri ja Tanssi
14.10.2024 12:55 ・ Päivitetty: 14.10.2024 12:55
”Erittäin ikävää ja surullista” – Kansallisteatteri käynnistää muutosneuvottelut
Suomen Kansallisteatteri aloittaa 21. lokakuuta muutosneuvottelut, joiden kohteena on teatterin koko vakituinen henkilökunta.
Muutostarpeen syyt ovat teatterin mukaan tuotannolliset ja taloudelliset: tulot ja julkinen rahoitus eivät riitä kasvaneiden menojen kattamiseen.
Henkilöstöön kohdistuvan säästötarpeen laajuus on korkeintaan 17 henkilötyövuotta. Se pitää sisällään mahdolliset eläköitymiset ja päättyvät määräaikaisuudet.
– Kansallisteatterin tehtävä on tehdä taiteellista teatteria, ja täyttöasteemme ovat olleet todella hyvät. On siis erittäin ikävää ja surullista, että kaikesta työstä huolimatta joudumme aloittamaan muutosneuvottelut, Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho sanoo tiedotteessa.
Kansallisteatterin talouden nykytila on vaikea, teatteri kertoo. Muutostarpeen taustalla on sen mukaan valtionrahoituksen indeksin jäädytys vuosina 2012-2023.
– Tänä aikana kustannukset ovat kohonneet niin, etteivät tulot ja julkinen rahoitus enää riitä niiden kattamiseen. Lisäksi Pienen näyttämön peruskorjaus söi taloudellisen puskurin, sillä teatteri rahoitti itse muun muassa väistötilojen kustannukset.
TÄMÄNHETKISEN tiedon mukaan Kansallisteatteri saa tulevana vuonna valtionrahoituksen indeksikorotuksen 2,7 prosenttia, mutta alustava budjettilaskelma osoittaa silti alijäämää. Vuonna 2026 Kansallisten taidelaitosten rahoitusta on kerrottu leikattavan.
Taloustilannetta on jo korjattu lomautuksin: syyskauden 2024 aikana koko vakituinen henkilökunta lomautetaan kaikkiaan kolmen viikon ajaksi.
Teatterin talouden kestävä vakauttaminen vaatii teatterin mukaan kuitenkin tuotantojen, organisaation rakenteen ja henkilöstön määrän tarkastelua pidemmällä tähtäimellä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.