Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

”Erittäin vastuutonta” – Kiina älähtää Australialle, syynä ydinsukellusveneet

LEHTIKUVA / AFP Brendan Esposito

Kiina on kritisoinut Yhdysvaltain, Britannian ja Australian uutta yhteistyösopimusta, johon kuuluu ydinsukellusveneiden rakentaminen Australiaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa Kiinan kuvailleen sopimusta erittäin vastuuttomaksi ja kapeakatseiseksi. Sen nähdään kiristävän kilpavarustelua.

BBC:n mukaan kiinalaismediassa kirjoitettiin, että Australia on muuttanut itsensä Kiinan vastustajaksi.

Australialla on ollut monimutkainen suhde Kiinaan, ja maa on Australian merkittävin kahdenvälinen kauppakumppani, kun tarkastellaan hyödykkeitä ja palveluita. Australia on usein joutunut tasapainottelemaan suhteitaan Kiinaan ja Yhdysvaltojen välillä.

–  Kiireellisintä on nyt se, että Australian on tarkasteltava syitä kahdenvälisten suhteidemme heikkenemiselle ja pohdittava vakavasti, pitäisikö sen tarkastella Kiinaa kumppanina vai uhkana, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian sanoi South China Morning Postin mukaan.

Kiinaa on syytetty jännitteiden kasvattamisesta.

Aikaisin torstaina Suomen aikaan tehdyssä Yhdysvaltain, Britannian ja Australian ilmoituksessa viitattiin Tyynenmeren ja Intian valtameren ”alueellisiin turvallisuushuoliin”. Valtioiden päättäjät, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, Britannian pääministeri Boris Johnson ja Australian pääministeri Scott Morrison eivät puhuneet suoraan Kiinasta.

Australia on viime aikoina lisännyt puolustusmenojaan Kiinan vahvistuessa. Niin Australian kuin Yhdysvaltojen suhteet Kiinan kanssa ovat viime vuosina lähinnä kiristyneet.

Britannian puolustusministeri Ben Wallace puolestaan kiinnitti huomiota Kiinan sotilasmenoihin.

–  Se on kasvattamassa valtavasti laivastoaan ja ilmavoimiaan. On ilmeistä, että se kytkeytyy kiisteltyihin alueisiin. Kumppanimme noilla alueilla haluavat pitää puoliaan, Wallace sanoi BBC:lle.

Viime vuosina Kiinaa on syytetty jännitteiden kasvattamisesta kiistellyillä alueilla kuten Etelä-Kiinan merellä, joka sijaitsee läntisellä Tyynellämerellä.

Uusilla ydinsukellusveneillä Australian armeija pystyy matkustamaan ja iskemään kohteisiin kaukana rannikosta. Ne eivät tule kuljettamaan ydinaseita, vaan ne toimivat ydinvoimalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE