Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Erkki Tuomiojalta viesti Trumpia puolustaville republikaaneille: Harkitkaa, oletteko tekemässä ennakkotapausta

Kari Hulkko
Erkki Tuomioja.

Entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja pohtii Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkasyytekannetta Facebookissa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Yhdysvaltain edustajainhuoneen oikeusvaliokunta hyväksyi tällä viikolla esityksen, jonka mukaan presidentti Trumpia vastaan nostettu virkasyytekanne etenee koko edustajainhuoneen hyväksyttäväksi.

Oikeusvaliokunnassa joka ikinen demokraatti kannatti, kun taas kaikki republikaanit vastustivat.

Trumpin syytetään käyttäneen väärin virka-asemaansa pyytämällä Ukrainalta apua henkilökohtaisen poliittisen etunsa ajamiseen. Lisäksi hänen epäillään pyrkineen vaikeuttamaan asian tutkimista.

Tuomioja summaa, että Yhdysvalloissa käynnistyvä virkarikosoikeudenkäynti presidentti Trumpia vastaan tulee käsitellyksi puhtaasti puoluepoliittisena asiana, kun demokraatit kongressissa haluavat nostaa syytteen, jonka tietävät kaatuvan republikaanien hallitsemassa senaatissa.

– Se ei ole uutta maassa jossa myös Korkein Oikeus on tosiasiassa läpipolitisoitunut enemmistöä pitävien republikaanien ja vähemmistössä olevien demokraattien välillä.

Tuomiojalla on myös viesti tai pohdittavaa republikaaneille.

– Ennen kuin republikaanit kaatavat syytteen senaatissa kannattaisi heidänkin harkita, ovatko he tekemässä samalla ennakkotapausta sille miten jokin liberaali presidenttinä saa ja voi tulevaisuudessa valtaansa (väärin)käyttää, hän päivittää.

– Tosin perusoletus on, että liberaali presidentti ei tällaista haluaisi edes tehdä, Tuomioja kuitenkin huomauttaa heti perään.

Virkasyyteoikeudenkäynti ja presidentin kuulustelut käytäisiin senaatissa.  Senaatissa asia käsittelyä johtaa korkeimman oikeuden puheenjohtaja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Politiikka
1.4.2020
”Loimaan kassalta” hätähuuto – Nyt tulee suora vastaus: ”Saattaa olla, että tässä yhteydessä puhkeaa vähän suurempikin kupla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE