Politiikka

”Esitän, että sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu keskeytetään” – HUS:n valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja: Selvityspyyntö oikeuskanslerille

Thinkstock
Thinkstock

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:n valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Maija Anttila (sd.) on tehnyt selvityspyynnön oikeuskanslerille.

Anttilan mukaan perustuslain keskeisiä säännöksiä ei ole kunnioitettu sote- ja maakuntahankkeiden valmistelussa, vaan on ryhdytty laaja-alaisiin toimeenpanotehtäviin eduskunta sivuuttaen.

Anttila kertoo asiasta verkkosivuillaan.

”Oikeusvaltioperiaatteen mukaan julkisen vallan käytön tulee perustua tarkoin lakiin. Menojen muodostaminen on julkisen vallan käyttöä. Miten valmistelussa tapahtunut menojen muodostaminen suhteutuu eduskunnan budjettivallan käyttöön ja oikeusvaltioperiaatteeseen? Missä määrin hallitus on oikeutettu suurimittakaavaisten menojen muodostamiseen jo ennen eduskuntakäsittelyä. Mikäli toimivallan ylitys menojen muodostumisessa on tapahtunut, miten vastuu kohdistuu?”

Anttila sanoo, että oikeuskansleriviraston vastaukset edellä mainittuihin kysymyksiin ovat tarpeen, jotta hyvän hallinnon ja oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen varmistetaan maakunta- ja soteuudistuksessa sekä muussa lainsäädäntövalmistelussa.

Anttila esittää, että tarvittavien vastausten valmistelun ajaksi sote- ja maakuntauudistuksen toimeenpanoluonteinen valmistelu keskeytetään välittömästi, kunnes lainsäädäntö on asianmukaisella tavalla eduskunnassa käsitelty. Vaihtoehtoisena menettelynä olisi Anttilan mukaan se, että toimeenpanoluonteinen valmistelu keskeytettäisiin, kunnes asiasta on annettu oikeudellisesti pitävä selonteko eduskunnalle.

Anttila toimi Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajana 2013–2017.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat