Eteläkorealaiset pelkäävät, ihmettelevät ja uhoavat – Trump saapui Etelä-Koreaan

Kuva: AFP PHOTO/Jim Watson
USA:n presidentti Donald Trump keskusteli sotilaiden kanssa. Oikealla Etelä-Korean presidentti Moon Jae-In.

Aasiassa virkamatkalla oleva Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on saapunut Etelä-Koreaan. Yksi matkan keskeisimmistä asiakysymyksistä on huoli Pohjois-Korean ydinohjelmasta ja ohjuskokeista.

Trumpin ja Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin välit eivät ole erityisen lämpimät. Trump on moittinut Moonin suhtautuvan Pohjois-Korean tilanteeseen liian sovittelevasti.

Tänään Trump kuitenkin kutsui Moonia Twitterissä hienoksi herrasmieheksi ja sanoi, että he keksisivät kaikkeen ratkaisun.

Mielenosoituksia puolesta ja vastaan

Eteläkorealaiset ottavat vierailevan presidentin vastaan ristiriitaisin tuntein. Soulissa nähtiin viikonlopun aikana mielenosoituksia niin Trumpin puolesta kuin häntä vastaankin.

Yhdysvallat osallistui 1950-luvulla Korean sotaan, jonka seurauksena maa jakaantui kommunistiseen Pohjois-Koreaan ja demokraattiseen Etelä-Koreaan, ja Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat siitä lähtien olleet läheisiä liittolaisia. Yhdysvalloilla on Etelä-Koreassa joukkoja, joiden tehtävä on estää Pohjois-Koreaa miehittämästä eteläistä naapuriaan.

Tuoreessa mielipidemittauksessa lähes kaksi kolmasosaa eteläkorealaisista nimesi Yhdysvallat maaksi, johon he suhtautuvat kaikkein positiivisimmin. Erityisen lämpimästi suurvaltaan suhtautuvat kuitenkin sodan kokeneet iäkkäät eteläkorealaiset, kun taas vuosikymmeniä sodan jälkeen syntyneet nuoret ovat hyvinkin tyytymättömiä Trumpin kiivaaseen sanasotaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa.

Sukupolvien välinen kuilu näkyi myös viikonlopun mielenosoituksissa, jossa Trumpin kannattajat olivat pääasiassa yli 60-vuotiaita konservatiiveja.

– Herra Trump, me emme pelkää kuolemaa. Haluamme sinun iskevän Pohjois-Koreaan nyt, erään heistä kyltti julisti.

Sanoma ei saanut vastakaikua 35-vuotiaalta Park Geneltä.

– Nämä iäkkäät mielenosoittajat ehkä ajattelevat, ettei heillä ole kuin muutama vuosi elinikää jäljellä kuitenkaan, hän sanoi.

– Mutta minulla on koko elämä edessä enkä halua kuolla.

STT-AFP, Soul

Trump jakaa twiittiä, jossa Trump, äärioikeisto, Charles Manson ja talous niputetaan hämmentävästi yhteen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnetaan paitsi hyperaktiivisena twiittaajana myös eteenpäin jakamistaan muiden kirjoituksista.

Twitterissä on syntynyt taas kohua, tällä kertaa sen ympärille, että Trump on jakanut seuraajilleen televisiokanava Foxin uutistoimittajan Laura Ingrahamin twiittiä, joka on puolestaan vastaus New York Timesissa olleeseen mielipidekirjoitukseen.

Timesissa olleessa artikkelissa kirjoitettiin, ettei tällä viikolla kuollut massamurhaaja Charles Manson ollut 1960-luvun väistämätön seuraus vaan jos jotain, ennusmerkki nykypäivän äärioikeistosta.

Ingraham tarttui tähän kielipelillä ja tokaisi omassa twiitissään, että kuinka niin ”äärioikeistosta”.

”Tarkoitat varmaan ”oikeassa tähän asti”, kuten Trump on ollut siinä, kuinka saada talous lentoon”.

Nyt sekä Ingraham että Trump ovat saaneet arvostelua osakseen muun  muassa siitä, että murhaaja Mansonin karmeat teot kuitataan ”oikeassa olemisella”.

Jo aiemmin viikolla syntyi kohua siitä, kun Newsweek-lehti pohdiskeli jutussaan, kuinka Manson ja Trump käyttivät kieltä saadakseen seuraajia.

”Porsaanreikä” – Näin EU auttoi Unkaria saamaan hyväksynnän Venäjän rahoittamalle ydinvoimalalle

Kuva: Lehtikuva

Euroopan komissio auttoi Unkaria löytämään porsaanreiän EU-säännöksistä jotta se sai hyväksynnän Venäjän tukeman Paks II -ydinvoimalan rakentamiselle, kertoo EURACTIV.com. Se on saanut käsiinsä asiaa valottavia dokumentteja.

Venäläinen Rosatom ja Unkarin hallitus sopivat rakentamisesta alkujaan tammikuussa 2014. Venäjän osuudeksi rahoituksesta sovittiin 80 %. Komissio kiinnostui asiasta. Se avasi EU:n jäsenyysvelvoitteiden rikkomista koskevan menettelyn marraskuussa 2015, koska Unkarin hallitus oli valinnut Rosatomin ilman tarjouskilpailua.

EURACTIVin mukaan komission virkamiehet auttoivat Unkarin hallitusta käyttämään ”teknisen yksinoikeuden” (technical exclusivity) argumenttia hyväksynnän saamiseksi pitkien neuvottelujen ja argumenttien hiomisten jälkeen marraskuussa 2016.

Keskustelua aiheesta

”Sotapropagandaa” – Bosnian teurastajan poika: Isäni valittaa elinkautisesta

Kuva: Lehtikuva

Elinkautiseen vankeuteen tuomittu Bosnian entinen serbikomentaja Ratko Mladic aikoo valittaa tuomiostaan. Asiasta kertoo hänen poikansa Darko Mladic, jonka mukaan tuomio on epäoikeudenmukainen eikä perustu tosiasioihin.

Nuoremman Mladicin mukaan Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuinen päätös on ”sotapropagandaa”.

AVAINSANAT

”1 628” – Amerikkalaislehti laskee Trumpin kaikki pötypuheet virkakauden ensimmäisen vuoden aikana, tämä väite on nyt ykkössijalla

Kuva: Lehtikuva

The Washington Post -lehden faktantarkistusmittari The Fact Checherin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on esittänyt virkakautensa ensimmäisen vuoden aikana toistaiseksi yli 1 600 virheellistä tai harhaanjohtavaa väitettä. Lukuja on päivitetty viimeksi 13. marraskuuta. Mukana ovat väitteet 298 päivän osalta. On siis luultavaa, että 1 628 kasvaa vielä ennen kuin virkakauden ensimmäisen vuoden 365 päivää tulevat täyteen.

Trumpin useimmin, kaikkiaan 60 kertaa toistama väittämä kuuluu: “Obamacare is a disaster. It’s virtually dead. As far as I’m concerned, it really is dead.” Eli ”Obamacare on katastrofi. Se on käytännössä kuollut. Ainakin mitä minuun tulee, se todella on kuollut.”

Trump on myös toistellut yli 50 kertaa väitettä, jonka mukaan Yhdysvaltojen osakemarkkinat ovat korkeammalla kuin koskaan. Trump on rehvastellut myös toistuvasti sitä, että yritykset ovat palaamassa maahan.

Lisäksi presidentti on väittänyt kymmeniä kertoja, että maassa on matalin työttömyys 17 vuoteen.

Vilkkainta Trumpin virheellinen sanailu on ollut elokuussa, kun senaatissa käsiteltiin terveydenhuollon tulevaisuutta koskevia esityksiä.

AVAINSANAT

Taas uusi Trump-kohu – nyt armeijan työntekijöistä, joita epäillään sopimattomista kontakteista naisiin

Kuva: AFP PHOTO / Jim Watson

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin Aasian-matkalle osallistuneita armeijan työntekijöitä on siirretty sivuun tehtävistään, koska heidän epäillään olleen ”sopimattomassa kontaktissa ulkomaalaisiin naisiin” virkamatkan aikana. Asiasta uutisoi Washington Post lähdetietoihin vedoten.

Puolustusministeriö on vahvistanut tutkivansa kolmen henkilön käytöstä Trumpin Vietnamin-vierailulla. Viranomaisten mukaan kolmen henkilön epäillään rikkoneen ulkonaliikkumissääntöjä vierailulla.

Epäilyksenalaiset työskentelivät Valkoisen talon tiimissä, jonka tehtävä on varmistaa presidentin ja muun korkean valtiojohdon sekä tiedusteluviranomaisten salatut viestiyhteydet.

Lehden mukaan presidentti Trump on hyvin iloinen, että mahdollinen sopimaton käytös tulee ilmi.

Saman tiimin neljää jäsentä epäiltiin sopimattomasta käytöksestä varapresidentti Mike Pencen Panaman-matkalla elokuussa. Heitä syytettiin ulkomaisten naisten viemisestä turvatulle alueelle työajan jälkeen.

AVAINSANAT