Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

EU-budjetti joutuu tiukkaan seulaan europarlamentissa – suomalaismeppi kirjoittaa jopa, ettei pakettia hyväksytä

Henna Virkkunen.

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen (kok.) mukaan EU:n pitkän aikavälin rahoituskehyksestä (MFF) käydään vielä tiukat neuvottelut, vaikka EU-maiden johtajista koostuva Eurooppa-neuvosto pääsi siitä yhteisymmärrykseen.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Rahoituskehys vaatii Euroopan parlamentin hyväksynnän, eikä sitä ole tällaiselle kokonaisuudelle vielä tulossa. On hyvä, että sopu Eurooppa-neuvostossa syntyi, koska näin neuvottelut päästään aloittamaan, mutta esityksessä on vielä paljon parannettavaa, Virkkunen sanoo tiedotteessaan, jonka hän on otsikoinut ”Euroopan parlamentti ei hyväksy valtiojohtajien pakettia”.

Hän kirjoittaa, että EU:n monivuotinen rahoituskehys ei voi tulla voimaan ilman parlamentin hyväksyntää. Elvytysrahaston kohdalla parlamentilla on vain konsultoiva rooli, eli sitä on kuultava ennen elvytysrahaston hyväksymistä.

Virkkusen mukaan parlamentti hyväksyy myöhemmin tänään laajalla enemmistöllä päätöslauselman, jossa se hylkää Eurooppa-neuvoston esityksen pitkän aikavälin budjetista ja linjaa omat neuvottelukantansa. Tekstissä painotetaan Virkkusen mukaan erityisesti oikeusvaltiomekanismin, EU:n omien tulonlähteiden sekä avustuksia jakavan tukivälineen parlamentaarisen valvonnan tärkeyttä.

– Eniten EU-parlamenttia hiertää valtiojohtajien tekemät leikkaukset eurooppalaista lisäarvoa tuoviin EU-ohjelmiin. Nyt otettavan velan takaisinmaksamiseksi kerättävistä omista varoista halutaan lisäksi selkeät päätökset, ja huippukokouksen kirjaukset oikeusvaltioperiaatteesta ovat parlamentin mielestä liian löysät, Virkkunen kirjoittaa.

Virkkunen toivoo keskustelun kääntyvän nettomaksuosuuksien laskemisesta siihen, kuinka rahaa budjetissa käytetään. Hänen mukaansa Suomi hyötyy toimivista sisämarkkinoista ja vahvasta unionista moninkertaisesti maksuosuuttamme enemmän.

– Nettomaksuosuus ei ole lukuna merkityksetön, mutta se on korkeintaan puoli totuutta. Paketin koon, rakenteen ja niistä seuraavan Suomen maksuosuuden lisäksi olennaista on, miten raha käytetään. Jotta nyt otettavalla velalla voitaisiin luoda edellytykset tulevaisuuden kasvulle, on investoinnit tehtävä oikein. Tämä pätee sekä kotimaisen että eurooppalaisen elvytyksen kohdalla, Virkkunen sanoo.

SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma kommentoi EU-parlamentin käsittelyä Twitterissä.

– EU-parlamentti aloitti rahoitussovun käsittelyn väkevästi. Suuret ryhmät vaativat kansalaisoikeuksien ja oikeusvaltion selkeää kunnioitusta ja parannuksia 7-vuoden budjettiin. Sopua ei siis hylätä, mutta sitä halutaan parantaa, Heinäluoma summaa.

– Täysistunto. Parlamentti kiitollinen, että EU maat kykenevät yhteisneuvottelutuloksiin, mutta emme anna periksi modernimmasta budjetista, joka pitää meidät pinnalla kansainvälisessä kilpailussa ja siirtää kestävään tulevaisuuteen! Eikä rahoitusta ilman oikeusvaltioperiaatetta! kirjoittaa puolestaan SDP:n meppi Miapetra Kumpula-Natri.

Vihreiden Ville Niinistön mukaan jo nyt on selvää, että suuri enemmistö tukee päätöslauselmaa, jossa edellytetään lisää panostuksia budjetissa tutkimukseen, ilmastoon ja tulevaisuuspanostuksiin.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE