Politiikka
28.7.2025 05:25 ・ Päivitetty: 28.7.2025 05:25
EU ja Yhdysvallat tekivät kauppadiilin – ”Parempi laiha sopu kuin lihava riita”
Yhdysvallat ja Euroopan unioni pääsivät sunnuntaina yhteisymmärrykseen pitkään kaivatusta kauppasopimuksesta. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyen julkistivat diilin tapaamisensa jälkeen Skotlannissa.
- Olemme saavuttaneet sopimuksen. Se on hyvä sopimus kaikille, Trump sanoi toimittajille golfkeskuksessaan Skotlannin Turnberryssä.
Myös von der Leyen kehui kauppasopimusta hyväksi.
Saavutetussa sopimuksessa useimpiin EU:n tuotteisiin kohdistuu Yhdysvalloissa 15 prosentin tuontitulli. 15 prosentin tullien piirissä ovat myös autot, joihin muuten kohdistuisi 25 prosentin tulli.
- Tämä 15 prosentin taso on selkeä katto, joten sen päälle ei tule muuta. Tämä antaa paljon kaivattua selkeyttä kansalaisillemme ja yrityksillemme, mikä on ehdottoman keskeistä, von der Leyen sanoi.
EU myös sitoutuu investoimaan Yhdysvaltoihin 600 miljardia dollaria nykyisten investointien lisäksi ja ostamaan suuria määriä yhdysvaltalaista puolustuskalustoa, Trump sanoi. Sen lisäksi EU myös lupautui ostamaan 750 miljardin arvosta energiaa Yhdysvalloista.
SUOMEN ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) sanoi sunnuntaina Ylelle, että EU:n ja USA:n välillä saavutettu tullisopu rauhoittaa tilannetta, mutta ei anna aihetta iloon. Tullitaso on liian korkea, Tavio sanoi.
Hän sanoi, että odottaa EU:n komissiolta vielä yksityiskohtaisia tietoja sopimuksen sisällöstä.
Transatlanttisen kaupan kasvattamiseen ja jatkumoon on Tavion mukaan kaikki syyt olemassa, ja hän sanoi pitävänsä sinänsä perusteltuna sitä, että Eurooppa esimerkiksi ostaisi yhdysvaltalaista energiaa venäläisen sijaan.
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n kauppapolitiikan johtaja Timo Vuori sanoi Helsingin Sanomille, että sovussa tärkeintä on epävarmuuden poistuminen. Hän kuvaili sopimusta torjuntavoitoksi ja ratkaisuksi, jonka kanssa pystyy elämään.
- Riskien minimointi poistaa epävarmuutta, Vuori sanoi HS:lle.
Myös Suomen Yrittäjät pitää saavutettua sopimusta tärkeänä, vaikka tullit jäävät korkeiksi ja parempi sopimus oli toiveissa.
Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoi järjestön tiedotteessa, että laihakin sopu on parempi kuin lihava riita, koska yritykset tarvitsevat ennakoitavuutta sekä EU ja Yhdysvallat toisiaan poliittisesti ja taloudellisesti.
Pentikäinen toivoo, että sopimus kannustaa yrityksiä työllistämään ja investoimaan. Liikoja ei kannata kuitenkaan odottaa, hän sanoo.
URSULA Von der Leyenin mukaan 750 miljardin energiaostot jakautuvat kolmen vuoden ajalle. Hänen mukaansa yhdysvaltalaisen energian ostaminen vahvistaa Euroopan energiaturvallisuutta.
- Korvaamme venäläisen kaasun ja öljyn ostamalla merkittäviä määriä yhdysvaltalaista nesteytettyä maakaasua, öljyä ja ydinpolttoaineita, von der Leyen sanoi.
EU ja Yhdysvallat sopivat myös, että tietyt ”strategiset tuotteet” jätetään molemminpuolisesti tullimaksujen ulkopuolelle. Tällaisia nollatullituotteitta ovat von der Leyenin mukaan muun muassa lentokoneet ja niiden osat, tietyt kemikaalit, tietyt maataloustuotteet ja kriittiset raaka-aineet.
- Tällä sopimuksella varmistamme pääsyn suurimmalle vientimarkkinallemme ja samaan aikaan annamme yhdysvaltalaisille tuotteille paremman pääsyn meidän markkinoillemme.
15 prosentin tullitaso on sama, josta Yhdysvallat sopi Japanin kanssa muutama päivä sitten. Jo toukokuussa sopimukseen Yhdysvaltain kanssa päässyt Britannia sen sijaan selvisi 10 prosentin perustason tullilla.
Trump oli aiemmin uhannut EU:ta 30 prosentin tulleilla, jos kauppasopimus ei synny elokuun alkuun mennessä.
EU:N suurimman talouden Saksan liittokansleri Friedrich Merz kiitteli sunnuntaina sopimukseen pääsemistä. Hänen mukaansa diilin avulla vältetään tarpeeton kauppasuhteen kärjistyminen.
- Olemme onnistuneet suojelemaan etujamme, vaikka olisinkin toivonut enemmän helpotusta transatlanttiseen kauppaan, Merz lausui.
Yhdysvaltain ja EU:n kauppasuhde on maailman suurin ja muodostaa lähes 30 prosenttia maailman kansainvälisestä kaupasta.
TRUMP aloitti kauppasodan useimpien maailman maiden kanssa huhtikuun alussa, kun hän ilmoitti järeistä tuontitulleista Yhdysvaltain kauppakumppaneille.
EU:lle Trump ilmoitti tuolloin asettavansa 20 prosentin tullit.
Tulli-ilmoitus aiheutti pörssiromahduksen. Pian sen jälkeen Trump pakitti kovimmista tulleistaan ja laski tullit useimpien maiden kohdalla väliaikaisesti 10 prosentin tasolle, jotta Yhdysvallat ehtisi neuvotella niiden kanssa uudet kauppasopimukset.
Trumpin mielestä monet Yhdysvaltain kauppakumppanit kuten EU ovat olleet kaupankäynnissä epäreiluja ja käyttäneet Yhdysvaltoja hyväkseen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.