Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

EU kaavailee taas hurjia — “Ote ei ole scifi-romaanista vaan Euroopan parlamentin mietinnöstä”

On mahdollista, että tekoäly ohittaa ihmisen älylliset valmiudet. Ilman tähän valmistautumista se haastaa ihmiskunnan valmiudet hallita omaa luomistaan ja sen seurauksena kenties ihmiskunnan valmiudet päättää itse omasta kohtalostaan ja varmistaa lajin eloonjääminen.

— Ote ei ole scifi-romaanista vaan Euroopan parlamentin mietinnöstä, sanoo demarimeppi Miapetra Kumpula-Natri.

Euroopan parlamentti on laatimassa sääntöjä roboteille, niiden valmistajille, tutkijoille, käyttäjille ja mahdollisille uhreille, ja valmisteilla oleva mietintö kuulostaa paikoin tieteisromaanilta.

— Mietinnössä on otettu huomioon sekä nykyisyys, esimerkiksi itsestään ajavat autot, että tulevaisuus, jossa tekoäly ylittää kaikki ihmisen älylliset valmiudet.

— Itsestään oppivat robotit ovat jo täällä, ja on järkevää pohtia säädöksiä sekä läheistä että kaukaisempaa tulevaisuutta varten.

Mietinnössä todetaan muun muassa, että robottien suunnittelijoiden ja valmistajien tulee noudattaa Isaac Asimovin 1940-luvulla scifi-kirjoissaan laatimia Asimovin lakeja. Jos robotit tulevat tietoisiksi omasta olemassaolostaan, täytyy Asimovin lakeja alkaa soveltaa toisin, toteaa Euroopan parlamentti.

Nykylain mukaan vastuussa on ihminen: valmistaja, omistaja tai käyttäjä.

Lisää aiheesta

Parlamentin mukaan on laadittava säännöt siitä, missä määrin kone voi olla vastuussa teoistaan tai laiminlyönneistään. On myös ratkaistava, voiko roboteilla olla oikeudellinen asema.

— Meidän on päätettävä, ovatko oppivat ja itsenäisesti päätöksiä tekevät robotit oikeuden näkökulmasta esimerkiksi luonnollisia henkilöitä, oikeushenkilöitä, eläimiä vai esineitä. Yksi mahdollisuus olisi luoda niille oma kategoria, Kumpula-Natri sanoo.

— Nykylain mukaan vastuussa on ihminen: valmistaja, omistaja tai käyttäjä. Tämä ei kata tilanteita, joissa robotin tekoa ei voi suoraan jäljittää ihmiseen. Oppivien robottien kanssa ihminen ei aina voi ennakoida tai estää robottien käytöstä. Uudet robotit pystyvät esimerkiksi itsenäisesti valitsemaan vastapuolensa, neuvottelemaan sopimusehdoista ja päättämään niiden täytäntöönpanosta.

Joudutaan pohtimaan muun muassa, kenen pitää korjata vahingot esimerkiksi siinä tapauksessa, että itsestään ajava auto ajaa kolarin: ohjelmoijan, omistajan, mahdollisen matkustajan.

Mietintö suhtautuu kuitenkin hyvin myönteisesti robottien kehittämiseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE