Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

EU löysi sovun uusista Venäjä-pakotteista – pääministeri Marin: “Suomi on valmis lisäpakotteisiin ja kovempiin pakotteisiin”

AFP / LEHTIKUVA / EMMANUEL DUNAND

Brysselissä alkuviikon ylimääräisessä huippukokouksessa EU-maiden johtajat onnistuivat sopimaan kuudennesta Venäjän-vastaisesta pakotepaketista, mutta pääministeri Sanna Marin (sd.) pitää selvänä, että seuraavia pakoteaskelia on valmisteltava.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Suomi on valmis lisäpakotteisiin ja kovempiin pakotteisiin, kaikkiin energiapakotteisiin mukaan lukien myös kaasu. Samalla me tiedämme, että erityisesti energiaan liittyvät pakotteet ovat monille maille hyvin hankalia, Marin sanoi Brysselissä tiistaina.

Sopu öljyn osittaisesta tuontikiellosta saavutettiin maanantain ja tiistain välisenä yönä. Marin kommentoi tuoreeltaan, että osittainenkin kielto on riittävän voimakas toimi, koska sillä pystytään puuttumaan merkittävään osaan Venäjän EU-maille myymästä energiasta.

Kuudennen pakotepaketin neuvotteluun kului lähes koko toukokuu. Pakettiin sisältyvä venäläisöljyn tuontikielto oli vaikea pala erityisesti Unkarille, joka lopulta sai pakotteisiin haluamansa poikkeuksen.

EU on kieltämässä meriteitse tuotavan venäläisöljyn tuonnin kokonaan vuoden loppuun mennessä, mutta Unkari, Slovakia ja Tshekki saavat jatkossakin tuoda venäläisöljyä Druzhba-öljyputkea pitkin. Näille sisämaavaltioille venäläisöljystä irtautuminen on hankalaa muun muassa infrastruktuurin vuoksi.

Komissio jatkaa pakotteiden valmistelua

EU on kevään aikana langettanut Venäjää vastaan jo viisi suurta pakotepakettia, ja nyt kuudes paketti on tulossa voimaan lähiaikoina.

Pakoteneuvottelujen vaikeuskerroin on kuitenkin kasvanut kerta kerralta. Suuri kysymys on, miten pitkälle EU-maiden yhtenäisyys kantaa pakotetiellä.

Marin arvioi, että energiapakotteiden mahdollisen laajentamisen ohella myös henkilöpakotteita pystyttäisiin edelleen laajentamaan.

-  Olemme nähneet, että eri vaiheissa esimerkiksi pankkeja on tullut mukaan tähän pakotelistaukseen, ja varmasti kaikkien näiden elementtien osalta komissio jatkaa työtään ja arvioi, voidaanko lisäpakotteita esittää.

Marinin mukaan jokaisessa vaiheessa on tarkasteltava jo olemassa olevien pakotteiden toimivuutta, toimeenpanoa ja mahdollisten porsaanreikien tukkimista.

Viljalaivat pyritään saamaan liikkeelle

Brysselissä ylimääräisessä huippukokouksessa keskusteltiin tiistaina ruokaturvasta, energiasta ja puolustuksesta. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut merkittäviä häiriötä maataloustuotteiden kuljetusketjuihin Ukrainasta eteenpäin. Ukraina on kansainvälisesti merkittävä viljantuottaja.

Venäjän toimien vuoksi Ukrainassa olevat viljalaivat eivät kuitenkaan ole päässeet liikkeelle. Marinin mukaan ratkaisuja tähän etsitään kansainvälisissä neuvotteluissa. Hänen mukaansa Suomi tukee EU:n yhteisiä toimia asian edistämiseksi.

-  Meillä ei ehkä yksittäisenä jäsenmaana ole kuitenkaan sellaista asemaa, että olisimme tässä ratkaisevassa asemassa.

Ukrainan viljatoimitukset ovat tärkeitä erityisesti afrikkalaisille maille. Viljatoimitusten viivästymiset ja orastava ruokakriisi herättävät Marinin mukaan suurta huolta.

-  Me tiedämme, että on muitakin haasteita ruokaturvan osalta: lisääntyvää kuivuutta, ilmastonmuutoksen mukanaan tuomia haasteita, Marin sanoi.

EU-maiden johtajat kehottivat jäsenmaita kiirehtimään niin sanottujen solidaarisuuskäytävien mahdollistamista, joiden avulla ruoan ja maataloustuotteiden kuljetuksia voitaisiin mahdollistaa Ukrainasta maateitse.

Rikkaiden maiden ei tule rohmuta ruokaa

Ruokaturvan ongelmia pitäisi pääministeri Marinin mukaan pyrkiä taklaamaan yhteistyön kautta. Huippukokouksessa ruokaturvakeskusteluun osallistui Afrikan unionin puheenjohtaja Macky Sall videoyhteyden välityksellä.

Marin sanoo, että Euroopan unioni ja Afrikan unioni pyrkivät löytämään yhdessä keinoja siihen, miten kylvöt saadaan onnistumaan ja miten ruokaomavaraisuutta pystytään vahvistamaan.

-  Meidän vastuullamme on myös se, ettemme vauraina länsimaina ikään kuin osta kaikkea ruokaa ja jätä köyhempiä maita oman onnensa nojaan, vaan me tarvitsemme tässä laajaa kansainvälistä solidaarisuutta.

EU-maat pyrkivät koordinoimaan asehankintojaan

Puolustuskeskusteluissa korostui Marinin mukaan eurooppalainen kyvykkyys aseiden ja puolustustarvikkeiden valmistuksessa. Tavoitteena olisi koordinoida paremmin EU-maiden puolustusteollisuutta sekä mahdollistaa parempia yhteisiä hankintoja.

-  Niin, että me emme hankkisi päällekkäin, vaan pystyisimme koordinoimaan ja tietäisimme, mitä muut maat hankkivat.

Marinin mukaan oppia materiaalihankintoihin haetaan myös Ukrainan sodasta.

-  Katsoa, minkälaista puolustusmateriaalia siellä tarvitaan, minkälaisia tarpeita meillä kenties tulevaisuudessa olisi.

Marinin mukaan keskustelussa nousi esiin myös tarve kasvattaa puolustusmenoja, sillä EU-maissa on investointivajetta puolustuksen suhteen.

Puolustuskeskustelun taustalla oli aiemmin keväällä hyväksytty strateginen kompassi, joka viitoitti EU-maiden puolustusyhteistyön seuraavia askelia.

Energiakokonaisuus Marinin mukaan kohtuullisen hyvä

Marin pitää hyvänä, että EU-maiden johtajat kävivät laajaa keskustelua energiasta. Komissio on esittänyt keinoja, joilla EU-maat pystyisivät vauhdittamaan irtautumista venäläisen fossiilienergian käytöstä.

Marinin mukaan komission esittämä kokonaisuus on kohtuullisen hyvä ja Suomen kantojen mukainen. Marin sanoo Suomen olevan tyytyväinen siihen, että kokonaisuuden rahoittamisessa hyödynnettäisiin jo olemassa olevia välineitä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE