Ulkomaat

EU määräsi hakukonejätti Googlelle jopa 4,3 miljardin euron ennätyssakot

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO

EU on määrännyt hakukoneyhtiö Googlelle ennätysmäisen, 4,3 miljardin euron sakon määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Päätös koskee Googlen palveluiden asentamista Android-puhelimiin.

Amerikkalaisen hakukoneyhtiön sakottaminen ajoittuu hetkeen, jolloin Yhdysvaltain ja Euroopan kauppasuhteet ovat muutoinkin viileät.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker matkustaa viikon päästä Washingtoniin, jossa hän tapaa presidentti Donald Trumpin.

Sakko on selvästi tuntuvin, mitä EU on tähän mennessä antanut. Rangaistus koskee Bloombergin mukaan Googlen tekemiä sopimuksia älypuhelinten valmistajien ja teleoperaattoreiden kanssa. Google on edellyttänyt matkapuhelinvalmistajia ottamaan Googlen selaimen ja hakukoneen puhelimiin samalla kun yhtiö on lisensioinut Googlen Play app -kauppapalvelun.

AFP kertoo, että yhtiöt olisivat muun muassa eteläkorealainen Samsung ja kiinalainen Huawei.

EU:n sääntöjen mukaan komissio voi määrätä yhtiölle sakon, joka on enimmillään kymmenen prosenttia emoyhtiön liikevaihdosta. Googlen emoyhtiön Alphabetin vuosittainen liikevaihto oli viime vuonna noin 111 miljardia dollaria (noin 95 miljardia euroa).

EU:lla on ollut vireillä kolme rinnakkaista selvitystä siitä, käyttääkö hakukonejätti väärin markkina-asemaansa. Hakukoneen yhyttäminen kaikkiin Android-puhelimiin on selvityksistä merkittävin.

Aiemmin komissio on määrännyt Googlelle 2,4 miljardin sakon siitä, että se markkinoi ostospalveluaan hakukonetulosten kärjessä.

Uutista ja otsikkoa on päivitetty klo 14:10.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat