Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

EU-maat pohtivat vastatoimia Venäjää kohtaan myrkkyiskun takia – Tutkija: “Kaikella todennäköisyydellä kyseessä oli Venäjä”

Pääministeri Juha Sipiä viime viikolla EU-huippukokouksessa Brysselissä.

Suomessa ja muissa EU-maissa mietitään, millaisiin vastatoimiin Venäjää kohtaan on syytä ryhtyä Britanniassa tehdyn hermomyrkkyiskun takia. Osa EU-maista päättää toimistaan ehkä jo maanantaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Britannia syyttää iskusta Venäjää, ja myös muut EU-maat katsovat, että Venäjä on vastuussa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu katsoo, että vastatoimia pohtiessaan Suomi ei voi lipsua EU:n valtavirran päätöksistä, vaikka ne kovia olisivatkin.

Pesu sanoo, että jos Suomi kriisitilanteessa toivoo saavansa EU-mailta apua, on sen itse osoitettava myös solidaarisuutta.

– Suomella on siinä mielessä omintakeinen turvallisuusratkaisu, että se nojaa todella vahvasti EU:hun turvallisuusyhteisönä. Tämä poikkeaa jäsenmaiden enemmistöstä, ja on nimenomaan Suomen kannalta tärkeää, että jäsenmaat tukevat toisiaan tilanteissa, kun niiden turvallisuutta on uhattu tai loukattu.

– Potentiaaliset toimet ovat samoja kuin muilla EU-mailla: tiedustelutehtävissä olevien “diplomaattien” karkotuksia, sanktiot valittuja yksilöitä kohtaan, Pesu listaa.

Poliittinen paine Suomea kohtaan on Pesun mukaan suuri etenkin jos Suomelle tärkeät viiteryhmämaat, kuten Saksa tai Ruotsi, ryhtyvät toimiin.

Lisää aiheesta

EU-maista ainakin Baltian maat, Puola ja Ranska harkitsevat mediatietojen mukaan joidenkin venäläisten diplomaattien karkottamista.

Lisäksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump harkitsee diplomaattikarkotuksia, uutisoi Washington Post -lehti nojaten yhdysvaltalaisiin ja eurooppalaisiin viranomaislähteisiin.

“Ei uskottavaa selitystä”.

Venäjän tiedustelupalvelun entinen eversti ja kaksoisagentti Sergei Skripal sekä hänen tyttärensä yritettiin murhata Britannian Salisburyssa maaliskuun 4. päivä Novitshok-hermomyrkyllä. Lisäksi hermomyrkystä sai vakavia oireita yksi poliisi.

Venäjä on antanut tiukkoja lausuntoja, joissa kiistää osallisuutensa myrkytykseen.

– Aukottoman selityksen saaminen on hyvin vaikeaa. Mutta kaikella todennäköisyydellä kyseessä oli Venäjä. Tämä on myös EU:n jäsenmaiden yhteisesti hyväksymä kanta, Pesu sanoo.

Hänen mukaansa Venäjän kiistäminen perustuu samaan malliin, joka esimerkiksi Ukrainassa on nähty.

– Ei pyritä mihinkään yhteen uskottavaan selitykseen, vaan ilmoille heitetään yhtä sun toista selitystä, jotka hämmentävät yleistä ilmapiiriä ja hämärtävät kokonaiskuvaa. Venäjä on jälleen spinnannut tämän osaksi lännen Venäjä-vastaisuutta, joka tukee sisäpoliittisesti toimivaa kertomusta Venäjästä uhrina, tutkija Pesu arvioi.

Tutkija kiittelee, että presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Timo Soini (sin.) ovat antaneet hermomyrkkytapauksen vakavuudesta painokkaita lausuntoja.

– Näin pitääkin olla. Näyttää siltä, että EU-maan alueellista koskemattomuutta on loukattu käyttämällä joukkotuhoasetta.

Pesu täydentää, että tapaus on myös Suomen näkökulmasta hyvin vakava asia.

– Olennaista on kuitenkin se, miten Suomi konkreettisesti toimii.

Toimittaja: STT Jukka Annala

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE