Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

9.7.2019 12:48 ・ Päivitetty: 9.7.2019 12:56

EU-mailla selkeä kanta: IMF:n johto halutaan pitää eurooppalaisissa kädissä – nimiä ei haarukoitu

IMF:n nykyinen pääjohtaja Christine Lagarde on nousemassa Euroopan keskuspankin johtoon.

EU-maiden valtiovarainministerit ovat yksituumaisia siitä, että Kansainvälinen valuuttarahasto IMF yritetään säilyttää eurooppalaisessa johdossa. Valtiovarainministerit keskustelivat nimityksestä tiistaina Brysselissä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi kansainväliselle medialle, että tavoitteena on löytää tehtävään eurooppalainen ehdokas.

– Mitään varsinaista selkeää prosessikaaviota, road mappia, tästä ei ole, vaan puheenjohtajan johdolla aloitetaan. Selkeä ja keskustelun perusteella yksimielinen tavoite on, että Euroopalla on yksi kandidaatti tähän merkittävään tehtävään, Lintilä vastasi suomeksi.

Mahdollisten nimien aika on hänen mukaansa myöhemmin.

Suomi on kiinnostavassa paikassa koordinoimassa ehdokkaan etsintää, varsinkin kun kisaan voi olla tarjolla omiakin nimiä. EU:n johtopaikoille ja EKP:n johtoon sovitellut Alexander Stubb tai Olli Rehn voivat nousta esiin mahdollisina ehdokkaina.

Jos tilanne vaatii, välittäjäksi voidaan tiettävästi rekrytoida jonkin sellaisen maan edustaja, jolla ei ole omaa ehdokasta mukana kisassa.

IMF:n nykyinen pääjohtaja Christine Lagarde on nousemassa Euroopan keskuspankin johtoon. Valuuttarahastolla on ollut eurooppalainen pääjohtaja koko sen olemassaolon ajan.

Lisää aiheesta

IMF perustettiin vuonna 1945 turvaamaan kansainvälisen rahajärjestelmän vakautta, edistämään kauppaa ja taloudellista kehitystä. Siihen kuuluu 189 maata.

Muoviveron kerrotaan herättävän vähiten vastustusta.

Valtiovarainministerit keskustelivat myös siitä, mistä EU:n budjettiin saataisiin tilkettä.

Komissio on ehdottanut, että EU:lle ohjattaisiin lisää omia tuloja kierrättämättömän muovin verosta, yhtenäisestä yhteisöveropohjasta tai päästökauppajärjestelmästä.

Mikään näistä kolmesta ei ole saanut taakseen vaadittavaa, yksimielistä tukea, Lintilä kertoi ennen kokousta. Muoviveron kerrotaan herättävän näistä vaihtoehdoista vähiten vastustusta.

Kokouksessa esillä oli myös lentovero, koska Hollanti raportoi muille ministereille vetämistään keskusteluista.

STT–ANNIINA LUOTONEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU