Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

EU-parlamentti tuomitsee Venäjän toimet – vaatii Navalnyin vapauttamista välittömästi

Istock

Euroopan parlamentti vaatii päätöslauselmassaan, että venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi vapautetaan välittömästi. Parlamentti myös tuomitsee Venäjän toimet ja vaatii EU:ta asettamaan uusia henkilöpakotteita Venäjää vastaan.

Demokraatti.fi/STT

Parlamentti kehottaa EU-maita tarkastelemaan yhteistyötä Venäjän kanssa ja vaatii, että Nord Stream 2 -kaasuputken rakentaminen pysäytettäisiin. Vaatimus kaasuputkihankkeen keskeyttämisestä ei ole uusi, vaan parlamentti on vedonnut sen puolesta aiemminkin.

Päätöslauselma hyväksyttiin hyvin selkein äänin. Europarlamentaarikoista 581 äänesti päätöslauselman puolesta ja 50 sitä vastaan. 44 europarlamentaarikkoa äänesti tyhjää.

Suomalaismepeistä kaikki muut äänestivät päätöslauselman puolesta paitsi perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen, joka ei osallistunut äänestykseen.

Parlamentti toivoo, että EU langettaisi pakotteita sekä Navalnyin pidättämisestä ja vangitsemisesta vastanneille henkilöille että sellaisille venäläisille oligarkeille, joilla on kytkös maan hallintoon.

Parlamentti siis käytännössä haluaa, että esimerkiksi presidentti Vladimir Putinin sisäpiiriin kuuluvat henkilöt eivät saisi matkustaa EU:n alueelle ja että heidän EU:ssa olevat varat jäädytettäisiin.

EU:n yhteisistä pakotteista päättäminen kuuluu kuitenkin jäsenmaiden pöydälle. Navalnyin tapauksesta keskustellaan ensi viikolla ulkoministerikokouksessa.

– Tutkijaryhmä Bellingcatin selvityksen ja Navalnyin pidätyksen jälkeen reaktio on välttämätön. Riittävästi tosiasioita on lausuttu, ja Navalnyin pidätykseen täytyy reagoida, sanoo esimerkiksi europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) Helsingin Sanomille.

Heinäluoma, Miapetra Kumpula-Natri (sd.) ja Mauri Pekkarinen (kesk.) äänestivät kuitenkin Nord Stream 2 -kkirjausta vastaan muutosäänestyksessä, mutta lause jäi lopulliseen julkilausumaan.

– En näe, että Nord Streamin lopettaminen nyt olisi taloudellisesti, uskottavuuden kannalta tai edes EU:n kaasutarpeen myötä järkevää, Kumpula-Natri kommentoi Helsingin Sanomille.

Heinäluoman mukaan Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeesta on tullut syvästi poliittinen.

– Olemme Suomessa lähteneet siitä, että se on taloushanke ja arvioineet putken rakentamista oman ympäristölainsäädännön mukaisesti. Samaan lopputulokseen ovat tulleet eri kiemuroiden kautta myös Ruotsi ja Tanska, Heinäluoma kuvaa Helsingin Sanomissa.

Heinäluoman mukaan EU:n on pysyttävä myös kaasuputkessa sanojensa takana.

– Suomi edustaa linjaa, että kun jotain tehdään, seisomme sanojen takana. Ei olisi haitallista EU:llekaan toimia samalla tavalla.

Navalnyi otettiin kiinni lentokentällä

Navalnyi palasi Venäjälle viime viikonloppuna ja hänet otettiin kiinni ehdollisen vankeustuomion ehtojen väitetystä rikkomisesta heti lentokentällä. Länsimaat ovat vaatineet Navalnyin vapauttamista.

Ennen paluutaan Navalnyi vietti muutaman kuukauden Saksassa, jossa hän toipui myrkytyksestä, jonka kohteeksi hän joutui elokuun lopussa Tomskissa Siperiassa.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on vahvistanut, että Navalnyista otetuista näytteistä löytyi jälkiä Novitshok-ryhmän hermomyrkystä. Novitshokin käyttö viittaa siihen, että myrkytyksen takana oli Venäjän valtiollinen toimija.

Navalnyi itse on syyttänyt myrkytyksestä Venäjän turvallisuuspalvelua FSB:tä, joka hänen mukaansa toimi presidentti Vladimir Putinin käskystä.

Venäjä on kiistänyt myrkyttämisen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
4.3.2021
Vaalijohtaja: Tiedot vaalivirkailijoiden saamisesta rohkaisevia – terveysasioiden ohella puolueet ja ehdokkaat joutuvat pohtimaan myös taloutta
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE