Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

EU-ulkoministerit koolle tänään – Valko-Venäjälle lisää pakotteita?

Istock

EU-maiden ulkoministerit tapaavat tänään Luxemburgissa, jossa yksi kokouksen keskustelunaiheista on Valko-Venäjän tilanne. Ulkoministerien odotetaan hyväksyvän virallisesti uusia Valko-Venäjään kohdistuvia pakotteita.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pakotteiden perusteena ovat Valko-Venäjän ihmisoikeusrikkomukset, kansalaisyhteiskunnan tukahduttaminen sekä maan toukokuiset toimet, kun Valko-Venäjä pakotti Kreikasta Liettuaan matkalla olleen Ryanairin lentokoneen laskeutumaan Minskiin. Samassa yhteydessä Valko-Venäjä otti kiinni matkustajina olleet valkovenäläisen oppositioaktivistin Raman Pratasevitshin ja tämän venäläisen naisystävän Sofija Sapegan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan EU-maiden diplomaatit pääsivät viime viikolla sopuun siitä, että pakotelistalle lisätään yli 80 nimeä, joiden joukossa on sekä henkilöitä että yhteisöjä. Pakotteet sisältävät varojen jäädytyksiä sekä matkustuskieltoja.

Toukokuun tapahtumien seurauksena EU on jo kieltänyt valkovenäläisiä lentoyhtiöitä käyttämästä unionin ilmatilaa sekä kehottanut EU-maiden lentoyhtiöitä välttämään lentämistä Valko-Venäjän ilmatilassa.

Ulkoministerien odotetaan keskustelevan myös mahdollisista talouspakotteista, joilla EU voisi vaikuttaa Valko-Venäjän hallintoon. Alakohtaiset talouspakotteet voisivat kohdistua esimerkiksi Valko-Venäjän lannoitevientiin.

Ulkoministerit tapaavat oppositiojohtajan

EU-maiden ulkoministerit aloittavat päivänsä tänään tapaamalla Valko-Venäjän maanpaossa elävän oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan epävirallisella aamiaisella ennen kokousta.

Aamiaisella on tarkoitus keskustella Valko-Venäjän huolestuttavasta tilanteesta.

Valko-Venäjää johtava Aljaksandr Lukashenka julistautui viime vuonna presidentinvaalien voittajaksi vilpillisesti, ja maan viranomaiset ovat sittemmin tukahduttaneet väkivalloin mielenosoituksia ja estäneet opposition toimintaa. Tämän seurauksena EU on jo asettanut useita kertoja pakotteita Valko-Venäjälle. Niiden piirissä on myös Lukashenka.

Heta Hassinen – STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE