Politiikka
17.7.2020 08:40 ・ Päivitetty: 17.7.2020 08:40
”EU yrittää aikamoista jättiläisen loikkaa” – Heinäluoma toivoo Suomelle roolia terveen talouden ja EU:n arvojen puolustajana
SDP:n europarlamentaarikon Eero Heinäluoman mukaan EU tarvitsee oman jälleenrakennusohjelmansa. Heinäluoma kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan tänään Brysselissä käynnistyvästä Eurooppa-neuvoston ylimääräisestä huippukokouksesta, jonka asialistalla on EU:n monivuotinen budjetti ja koronakriisin vuoksi hahmoteltu elpymispaketti.
”EU yrittää aikamoista jättiläisen loikkaa, kun samalla kertaa sovitaan tulevan seitsemän vuoden rahoituskehyksestä sekä paljon kaivatusta koronaelvytyksestä”, Heinäluoma kirjoittaa ja muistuttaa, kyse on kaikkiaan kahden triljoonan euron määrärahoista.
Summa on miltei 40 kertaa Suomen valtion vuosibudjetti.
”Aiemmin on sovittu ja päätetty lähes 1,3 triljoonan euron paketista. Näihin kuuluu Euroopan vakausmekanismin lainoitus jäsenmaille, työmarkkinoiden tukemiseen tarkoitettu SURE-mekanismi, Euroopan Investointipankin lainat sekä Euroopan keskuspankin velkapaperien osto-ohjelma. Nyt keskustelussa on vielä 750 miljardin lisäpanostus.”
Heinäluoman mukaan elvytysrahojen takaisinmaksuun on kaksi tietä: jäsenmaiden vuodesta 2026 alkavat maksut tai EU:n omien tulojen vahvistaminen.
”Omien varojen vahvistaminen on mielekästä alueilla, joita jäsenmaat eivät luontevasti voi verottaa kuten EU:n ulkopuoliseen tuontiin kohdistuva hiilitullivero ja suurten monikansallisten yritysten ns. digivero.”
”Kun tekee päätöksensä arvojensa mukaisesti, saa myös muiden arvostuksen.”
Huippukokouksen suuriin vääntöihin jää Heinäluoman mukaan kaksi asiaa: lainojen ja avustusten suhde, jossa Suomi haluaisi painottaa lainoja. Myös se, miten EU:n arvot ja erityisesti oikeusvaltioperiaate kytketään avustusten ehtoihin nousee keskusteluun.
”Lainamuotoisen avun lisääminen vähentäisi Suomen kaltaisen nettomaksajan maksuja ja lisäisi tuen saajien kiinnostusta varmistaa, että raha käytetään viisaasti, jotta se on aikanaan takaisin maksettavissa.”
Heinäluoman mukaan avustusten ehdoissa on kyse siitä kuinka unioni sitoutuu yhteisiin arvoihinsa kuten oikeusvaltioon ja toimivaan demokratiaan, kansalaisoikeuksiin ja vapaaseen lehdistöön.
”Suomen EU-puheenjohtajakauden suuri asia viime syksynä oli oikeusvaltioperiaatteen nostaminen keskusteluun ja EU:n varojen saannin ehdoksi. Kun tekee päätöksensä arvojensa mukaisesti, saa myös muiden arvostuksen. Suomi voi ottaa huippukokouksessa todella tärkeän roolin kestävän elvytyksen, terveen talouden ja EU:n arvojen puolustajana.” Heinäluoma kirjoittaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.