Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

14.7.2025 05:21 ・ Päivitetty: 14.7.2025 05:22

EU:n ulkomaankauppaministerit ylimääräiseen kokoukseen tulleista

LEHTIKUVA / AFP / JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN
EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan EU haluaa edelleen saada aikaan neuvotteluratkaisun Yhdysvaltojen kanssa.

EU:n ulkomaankauppaministerit kokoontuvat tänään ylimääräiseen kokoukseen Brysseliin. Aiheina ovat muun muassa kauppasuhteet ja erityisesti tullitilanne Yhdysvaltojen kanssa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ministerit saavat ottaa kantaa presidentti Donald Trumpin uhkaukseen, jonka mukaan hän määrää EU:sta tulevalle tuonnille 30 prosentin tullit elokuun alusta lähtien, ellei unionin kanssa saada neuvoteltua kauppasopimusta sitä ennen.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi sunnuntaina, että EU haluaa edelleen saada aikaan neuvotteluratkaisun Yhdysvaltojen kanssa. Hän ilmoitti, että EU lykkää Yhdysvaltojen teräs- ja alumiinitulleille suunniteltuja vastatoimia elokuun alkuun asti. Alun perin ne olisivat astuneet voimaan tiistaina.

Suomesta ministerikokoukseen osallistuu ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.).

Eräs korkea diplomaattilähde kuvasi viime viikolla kauppaneuvotteluiden tilannetta vaikeaksi. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen kanssa käytyjä neuvotteluita ei voida käsitellä myöskään erillään muista Yhdysvaltojen ja EU:n välisistä suhteista, kuten Ukrainaan ja turvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä.

LISÄKSI kokouksessa puidaan käynnissä olevia muita kauppasopimusneuvotteluita muun muassa Etelä-Amerikan ja Intian kanssa.

-  EU:n kauppaneuvotteluissa eri suunnilla on viime aikoina edistytty hyvin. Toivomme esimerkiksi, että sopimus Etelä-Amerikan Mercosur-alueen kanssa voidaan allekirjoittaa lähikuukausina, ministeri Tavio kommentoi tiedotteessa ennen kokousta.

Etelä-Amerikan kanssa solmittavasta Mercosur-vapaakauppasopimuksesta on neuvoteltu jo pitkään.

Esimerkiksi Ranska ja Puola ovat ilmaisseet huoltaan sopimuksen vaikutuksesta EU:n maataloustuottajien asemaan, sillä ne pelkäävät sopimuksen heikentävän eurooppalaisten maanviljelijöiden asemaa ja vääristävän kilpailua. Ympäristö- ja ilmastotoimijat ovat taas olleet huolissaan sopimuksen ilmastovaikutuksista.

EU:ssa pidetään nyt kuitenkin entistä tärkeämpänä saada aikaan sopimuksia muiden kauppakumppaneiden kanssa, kun kauppasuhteet Yhdysvaltoihin takkuavat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU