Työmarkkinat
3.4.2023 11:48 ・ Päivitetty: 3.4.2023 11:48
”Euromääräinen ratkaisu on työvoitto” – matkailu- ja ravintola-alalle sopu
Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ovat kumpikin hyväksyneet matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelualan työehtosopimuksen. Palkankorotukset ovat yleisen linjan mukaisia.
Kaksivuotisen sopimuksen piiriin kuuluu 75 000 työntekijää ja 10 000 esihenkilöä. Alan työehtosopimusta noudatetaan esimerkiksi ravintoloissa, kahviloissa, yökerhoissa, henkilöstöravintoloissa sekä hotelleissa ja kylpylöissä.
PAMin hallitus hyväksyi neuvottelutuloksen yksimielisesti. Liiton mukaan sopimus tuo työntekijöille parannusta palkkoihin ja työehtoihin. Puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen pitää tulosta kohtuullisen hyvänä ottaen huomioon alan tilanteen.
– Euromääräinen ratkaisu on työvoitto etenkin kaikkein alimmissa palkkaluokissa työskenteleville, hän toteaa tiedotteessa.
Rönni-Sällisen mukaan esimerkiksi taulukkopalkalla olevan kokoaikaisen tarjoilijan palkka korottuu sopimuskauden aikana yhteensä 145 euroa.
– Lakoilla tai lakonuhallakaan ei varmastikaan olisi voitu päästä yhtään parempaan lopputulokseen työnantajan tiukan linjan vuoksi.
TYÖNTEKIJÖIDEN henkilökohtaiset palkat nousevat kesäkuun alusta 96 eurolla. Taulukkopalkat nousevat 96-115 euroa ja muita työehtosopimuksen taulukoita nostetaan 4,3 prosentilla. Esimiesten palkat nousevat kesäkuun alusta 4,3 prosenttia. Heitä koskevat korotetut taulukkopalkat nousevat 98-120 euroa.
Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluissa työskentelevien työntekijöiden ja esimiesten seuraava palkankorotus toteutetaan syyskuun alusta ensi vuonna 1,7 prosentin yleiskorotuksena.
Palkankorotusten lisäksi neuvotteluratkaisuun sisältyi myös tarkennuksia keskimääräiseen vähimmäistyöaikaan liittyviin määräyksiin, vapaapäivien järjestämiseen ja kokemusvuosien huomioimiseen.
MARAN MIELESTÄ kesäkuussa voimaantuleva palkankorotus on liian suuri ottaen huomioon yritysten tämänhetkisen taloudellisen tilanteen.
– Toisaalta alan työntekijätkin kärsivät lähes kaksi vuotta jatkuneista koronarajoituksista. Alamme työntekijöiden saamat tuet korona-ajalta olivat täysin riittämättömiä, kun valtioneuvosto ja aluehallintovirastot estivät heitä harjoittamasta ammattiaan. Hyvää on se, että työmarkkinoille syntynyt yleinen linja tukee asiakkaidemme ostovoimaa, Maran työmarkkinajohtaja Olli Varmo toteaa tiedotteessa.
Käynnissä oleva työmarkkinakierros on ollut lakkojen sävyttämä. Varmon mukaan lakkojen jälkeen syntyneistä ratkaisuista jää helposti huono sivumaku molemmille osapuolille.
– Työehtosopimuksen syntyminen ilman työmarkkinahäiriöitä on toimialallemme erittäin tärkeää. Olemme tehneet pitkään PAMin kanssa tiivistä yhteistyötä myös sopimuskausien aikana. Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelualalla on ollut viimeksi lakko 1990-luvun alussa. Myöskään muita työrauhahäiriöitä ei ole ollut alalla.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.