Ulkomaat

Euromaiden valtionvarainministerit äänestävät tänään: kenelle avainpaikka 2,5 vuodeksi?

Getty Images
Getty Images
Getty Images

Euromaiden valtiovarainministerit äänestävät tänään siitä, kuka johtaa ryhmää seuraavat 2,5 vuotta. Euroryhmän puheenjohtaja on yksi merkittävimmistä EU:n päättäjänpaikoista.

Keskeisiä talouden näköalapaikkoja on aukeamassa lähiaikoina useita. Euroryhmän kokouksia valmistelevan työryhmän puheenjohtaja valitaan tammikuussa, ja myöhemmin avautumassa ovat EKP:n ylimpien johtajien paikat.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on kertonut, että Suomi tavoittelee euroryhmän työryhmän puheenjohtajuutta, johon sovitellaan valtiovarainministeriön alivaltiosihteeriä Tuomas Saarenheimoa.

Tänäinen euroryhmän puheenjohtajan valinta saattaa vaikuttaa myös Suomen mahdollisuuksiin saada johtopaikka työryhmässä.
Osa euromaista pitää tärkeänä, että euroryhmän johtoparina istuu kaksi erilaisen profiilin edustajaa. Suomi on perinteisesti mielletty tiukan talouskurin maaksi, ja se on myös suhtautunut varauksella moniin euroalueen uudistusehdotuksiin.

Euroryhmän puheenjohtajuutta tavoittelevat Portugalin Mario Centeno, Luxemburgin Pierre Gramegna, Slovakian Peter Kazimir ja Latvian Dana Reizniece-Ozola. Talouslehti Financial Timesin mukaan varsinkin Portugalin Centeno mutta myös Slovakian Kazimir olisivat vahvoilla. He edustavat keskustavasemmistoa, jonka on arvioitu olevan etu, koska niin monet EU:n johtopaikat ovat keskustaoikeiston hallussa.

Euroryhmä koordinoi euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit.

Ryhmällä on ehtinyt olla vasta kaksi puheenjohtajaa. Heistä nykyinen Jeroen Dijsselbloem hoiti tehtävää vuodesta 2013.

STT–ANNIINA LUOTONEN

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat