Internationellt

26.7.2022 12:22 ・ Uppdaterad: 26.7.2022 12:22

Europeisk solidaritet präglade ministerrådet vid beslut om minskad gaskonsumtion

Quinten de Graaf/Unsplash
Gasrör i Edersee, Tyskland

Näringsminister Mika Lintilä deltog idag i ett extrainsatt möte för EU:s energiministrar. På mötet diskuterades det så kallade vinterberedskapspaketet som ska trygga energiförsörjningen i EU samt ytterligare åtgärder som ska genomföras inför den kommande vintern.

Jonatan Wikström

Arbetarbladet

 

 

Enighet nåddes kring Europeiska komissionens föreslagna mål om att minska på gaskonsumtionen med 15 procent. Lintilä uppger att det var den europeiska solidariteten som ledde till enighet i beslutet.

Syftet med beslutet är att genom en minskad förbrukning av gas göra besparingar inför vintern. Med det här vill man förbereda sig för eventuella störningar i gasleveranserna från Ryssland.

Rådet enades om att medlemsstater som inte är sammankopplade med andra medlemsstaters gasnät är undantagna från obligatoriska gasreduktioner eftersom de inte skulle kunna frigöra betydande volymer av gasledningsgas till förmån för andra medlemsländer. Medlemsstater vars elnät inte är synkroniserade med det europeiska elsystemet och som är starkt beroende av gas för elproduktion är också undantagna, för att undvika risken för en elförsörjningskris.

Minskningsmålet på 15 procent är än så länge inte bindande men ministerrådet utesluter inte möjligheten att göra kravet bindande ifall läget försämras märkbart.

 

Stora utskottet samlades förra veckan på fredagen 22. juli för att behandla energiförsörjningsberedskapen inför den kommande vintern och hörde Minister Lintilä inför energiministrarnas möte. På mötet diskuterades målet om att minska på gaskonsumtionen med 15 procent. I diskussionen betonade utskottets medlemmar och minister Lintilä starkt EU:s medlemsländers enighet i frågan och att de uppsatta målen ska uppnås.

Utskottet meddelade redan då att Finland stöder insatserna för att minska på gaskonsumtionen och det mål som kommissionen föreslagit.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU