Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eva haikailee yritysveroon uutta alennusta – “Paineet voimistuneet”

Suomen pitäisi sitoutua pitkän aikavälin verolupaukseen yritysverotuksen kehittämisessä, esitetään tuoreessa Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan analyysissä.

Analyysin mukaan kansainvälinen verokilpailu on jo tuonut paineen laskea yhteisöveroa. Analyysissä arvioidaan, että Suomen yhteisövero on viime vuodet ollut kilpailukykyisellä tasolla, mutta paineet sen alentamiseen ovat voimistuneet.

Analyysissä arvioidaan, että lähivuosina yhteisöverokantaa voitaisiin alentaa kaksi prosenttiyksikköä 18 prosenttiin ilman huomattavia verotuottomenetyksiä. Muutos vaatisi veropohjan tiivistämistä, esimerkiksi tehottomien verovähennysten poistamista ja verosuunnittelun mahdollisuuksien vähentämistä.
Analyysin mukaan pääomatuloverokantojakin olisi mahdollista alentaa, jos veropohjaa vastaavasti laajennettaisiin.

Analyysin on kirjoittanut Aalto-yliopiston apulaisprofessori Tomi Viitala. Analyysin mukaan parhaimmillaan yli vaalikausien vuoteen 2025 ulottuva yritysverotuksen kehittämisohjelma tukisi yritysten kasvua. Samalla ohjelma varmistaisi Suomen aseman kansainvälisessä verokilpailussa.

Yhteisöveroa laskettiin Suomessa viimeksi merkittävästi vuoden 2014 alusta.

Silloinen hallitus päätti laskea sitä kerralla roimasti, 20 prosenttiin, alle Ruotsin tason.

“Kansainvälinen yhteisöverokilpailu on jälleen kiristynyt.”

Lisää aiheesta

Evan analyysi katsoo, että  kansainvälisessä verokilpailussa etenkin yhteisöverokilpailu on jälleen kiristynyt. Sen mukaan kilpailun viriäminen näkyy useiden Euroopan maiden veropäätöksissä. Lisäksi EU-eroa toteuttava Britannia on väläytellyt yhteisöveron alentamista 15 prosentin tasolle.

Lisää vauhtia verokilpailuun voi tulla Yhdysvalloista. Analyysissä arvioidaan, että jos presidentti Donald Trump toteuttaa lupaamansa massiivisen liittovaltion yhtiöverokannan alentamisen, yhteisöverokantojen laskukierre vain voimistuu Euroopassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE