Talous

Ex-kansliapäällikön ihmetys Ylellä: Piskuinen Suomi oli EU-maista viidenneksi suurin Kiina-rahan saaja – miksi ihmeessä?

Lehtikuva
Erkki Virtanen.
Lehtikuva
Erkki Virtanen.
Lehtikuva
Erkki Virtanen.

Työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö Erkki ”Leuka” Virtasella on aihetta ihmettelyyn. Miksi kiinalaista rahaa virtaa tänne niin paljon? Itseasiassa niin paljon, että Suomi on EU:n viidenneksi suuri kiinalaisrahan saaja.

Virtanen ei keksi selitystä asialle.

– Lueskelin päivänä muutamana juttua kiinalaisten investoinneista muualle maailmaan. Tilaston mukaan Kiina investoi viime vuonna ulkomaille 200 miljardia euroa. Luku on sama suuruusluokkaa kuin Suomen bruttokansantuote! Virtanen kirjoittaa Ylellä.

Merkillistä tässä on se, että noista kiinalaisista rahoista tuli tavalla tai toisella Suomeen melkein seitsemän miljardia euroa, kun esimerkiksi Ruotsi sai tyytyä noin puoleentoista miljardiin, Virtanen kummastelee.

Virtasen ihmetyksen aihe on myös joidenkin negatiivinen suhtautuminen ulkomaiseen rahaan.

 

– Sinivalkoisen pääoman perään ja ulkomaista vastaan on huudettu esimerkiksi kaivoshankkeissa. Pekka Perästähän tuli vähäksi aikaa kansallissankari, kun hän aloitti Talvivaara-projektin kansallisella rahalla. Pakko hänen oli sitten hakea hankkeeseen ulkomaistakin rahaa. Ja paljon.

– Rahapulassa Perä vähän oikaisi aikatauluissa ja tulos tiedetään
Ison kaivoksen pystyyn pano kestää kauan, noin 10-15 vuotta. Rahaa tarvitaan miljardi, ehkä parikin, koska kaivos ei rakennusaikana tuota yhtään mitään. Rahapulassa Perä vähän oikaisi aikatauluissa ja tulos tiedetään.

– Tämmöisiä pääomia voi irrottaa vain yritys, jolla on paljon rahaa ja muuta tulovirtaa. Nyt Talvivaaraan on semmoinen lopultakin löydetty. Väärin löydetty, on kiilusilmäisten Talvivaara-vastustajien kanta. Sama keskustelu toistuu varmasti kaikissa tiedossa olevissa suurissa kaivoshankkeissa, joita meillä onneksi riittää.

– Jokin aika sitten Turun telakka pelastettiin hankkimalla sille ulkomainen omistaja, tai oikeastaan vaihtamalla persaukiset eteläkorealaiset saksalaisiin. En ole huomannut kenenkään moittineen tätä ulkomaisen rahan virtaamista maamme telakkateollisuuteen, Virtanen kirjoittaa Ylen kolumnissaan.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat