Politiikka
3.9.2024 09:48 ・ Päivitetty: 3.9.2024 09:48
Ex-ministeri sydämistyi hallitukselle kirjojen verokohtelusta: ”Eikö hävetä, edes vähän?”
Vuosikymmenet kansanedustajana ja opetusministerinäkin toiminut Jukka Gustafsson (sd.) roimii kovin sanoin hallituksen aikeita kiristää kirjallisuuden verokohtelua.
Gustafsson kertoo näkemyksistään uutuuskirjassaan, jossa hän käy läpi elämäänsä ja ennen kaikkea työtään sivistyspolitiikassa. Gustafsson on tiettävästi eduskunnan historian pitkäaikaisin sivistysvaliokunnan jäsen.
[Demokraatissa julkaistun arvion Sivistyksen asianajaja (Int0 2024) -kirjasta voit lukea tästä linkistä.]
Mikään poliittinen paljastuskirja ei ole kyseessä. Terävänä saliväittelijänä ja värikkäistä välihuudoistaankin tunnettu Gustafsson jättää tietoisesti ottamatta kantaa moniin ajankohtaisiin politiikan kysymyksiin.
– Kirjastani ei löydy poliittista ilkeilyä, kenenkään nonsoleeraamista eikä mustamaalaamista, Gustafsson sanoittaa itse.
Tämän jälkeen hän ei kuitenkaan malta mieltään, vaan vanhan soturin käämi palaa.
– Kulttuurista kirjoittaessa ja sitä puolustaessa tekisi mieli ruma sana sanoa. En nyt sitä tähän kirjoita, mutta kysyn Orpon hallituksen ministereiltä: Kun pidätte juhlapuheita maakunnissa, kulttuuria ei voi ohittaa. Miten perustelette sitä, että kansallisen kulttuurin tärkein asia, Suomen kieleemme ja kirjallisuuteemme kohdistuva kirjojen arvonlisäveron korottaminen, tarkoittaa sitä, että Suomesta tulee yksi raskaimmin kirjoja verottavista maista Euroopassa, Gustafsson kysyy.
– Suomi häviää Englannille ei maaleilla vaan prosenteilla pesäpallonumeroin 14-0! Eikö hävetä, edes vähän?
Hallitusohjelman mukaan 10 prosentin alennettuun alv-kantaan kuuluvat tuotteet siirretään 14 prosentin verokantaan, sanoma- ja aikakauslehtiä lukuun ottamatta. Alempaan verokantaan ovat kuuluneet muun muassa kirjat. Korotus saattaa tulla voimaan ensi vuoden alusta.
KIRJAN mukaan Gustafssonille on ollut merkittävää, että hän on saanut olla tukemassa toista tamperelaispoliitikkoa Sanna Marinia (sd.) tämän tiellä politiikassa.
Gustafsson esitti aikanaan Marinia Pirkanmaan piirin ehdokkaaksi SDP:n varapuheenjohtajaksi. Varsinaisessa puoluekokouksessa Seinäjoella vuonna 2014 Marin nousi toiseksi varapuheenjohtajaksi.
Gustafsson kaipaa Marinia myös takaisin suomalaiseen politiikkaan.
– Minulla on Sanna Marinia ikävä. Katsoessani eduskunnan kyselytuntia kaipaan Sannan analyyttisyyttä, kokonaisuuksien hallintaa ja poliittista terävyyttä. Uskon, että hän palaa vielä takaisin kotimaan politiikkaan, toivottavasti ennemmin kuin myöhemmin, Gustafsson kirjoittaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.