Ulkomaat

Ex-tsetsheenikapinallinen tapettiin julmasti puistossa – Saksa karkottaa nyt kaksi venäläisdiplomaattia

LEHTIKUVA / AFP / CHRISTOPH SOEDER
LEHTIKUVA / AFP / CHRISTOPH SOEDER
LEHTIKUVA / AFP / CHRISTOPH SOEDER

Saksa karkottaa kaksi venäläisdiplomaattia Berliinissä elokuussa tehdyn murhan takia.

Veriteon uhri oli 40-vuotias entinen tshetsheenikapinallinen. Polkupyörällä liikkunut mies ampui häntä lähietäisyydeltä kaksi kertaa päähän Berliinin Kleiner Tiergarten -puistossa elokuun lopulla.

Teosta epäiltynä on vangittu venäläismies, jota vastaan on nostettu syyte murhasta.

Saksan ulkoministeriön mukaan Venäjä ei ole tehnyt riittävästi yhteistyötä murhan tutkinnassa Saksan toistuvista pyynnöistä huolimatta. Tutkinta on siirretty tiedustelutapauksiin erikoistuneille syyttäjille.

– Meillä on todisteita, joiden perusteella on syytä epäillä, että surma tehtiin joko Venäjän tai (Venäjään kuuluvan) Tshetshenian tasavallan viranomaisten toimesta, syyttäjät sanoivat.

Miestä on aiemmin epäilty venäläisen liikemiehen murhasta.

Venäjä on kiistänyt syytökset ja on uhannut Saksaa vastatoimilla diplomaattien karkotusten takia. Todennäköisesti vastatoimet tarkoittavat saksalaisten diplomaattien karkotuksia Venäjältä.

Epäilty mies ei tiettävästi ole suostunut puhumaan tapauksen tutkijoille. Saksalaislehti Spiegelin mukaan poliisi löysi mieheltä kuitenkin lentolipun Moskovaan veritekoa seuranneelle päivälle sekä suuren määrän rahaa.

Tutkivien kansalaisjournalistien ryhmän Bellingcatin mukaan mies oli liikkeellä väärällä nimellä ja tekaistulla passilla. Passin numeron kerrotaan johtaneen Venäjän sisäministeriön yksikköön, jonka tiedetään toimittaneen henkilöpapereita Venäjän sotilastiedustelulle.

Miestä on aiemmin epäilty venäläisen liikemiehen murhasta Moskovassa 2013. Myös tuolloin uhri tapettiin polkupyörän selästä, Bellingcat kertoo.

Mies oli hakenut Saksasta turvapaikkaa.

Uhri oli Georgian kansalainen, joka taisteli tshetsheenikapinallisten riveissä Tshetshenian toisessa sodassa vuosina 1999–2002.

Sodan jälkeenkin hän jatkoi tshetsheenikapinallisten tukemista Georgiasta käsin sekä värväsi vapaaehtoisia taistelemaan Venäjän joukkoja vastaan Georgian sodassa vuonna 2008.

Bellingcatin mukaan mies oli joutunut jo aiemmin kaksi kertaa murhayrityksen kohteeksi. Viime vuodet hän oli asunut Saksassa, mistä oli myös hakenut turvapaikkaa.

Saksa on antanut venäläisdiplomaateilla viikon aikaa poistua maasta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 23/19