Internationellt

Feldt-Ranta: Nordiska rådets president Britt Lundberg svek Finlands riksdag

Jari Soini
Jari Soini
Jari Soini

– Jag är verkligen besviken, säger Maarit Feldt-Ranta efter att Nordiska rådets president Britt Lundberg (C) lagt den avgörande rösten mot finskans och isländskans ställning i rådet.

Nordiska rådets presidium behandlade igår på sitt möte på Island initiativet som den finländska och isländska delegationen hade initierat till i syfte med att förbättra finskans och isländskans ställning i rådet. Tanken med motionen var att möjliggöra motionsrätten och bättre tillgång på information på finska och isländska och på det sättet trygga bättre språkliga rättigheter för alla.

Nordiska rådets president, ålänningen Britt Lundberg (C) röstade mot förslaget i presidiet. Lundbergs röst var avgörande.

– Jag är verkligen besviken. Vi kunde inte drömma om att Lundberg skulle vända sig mot Finlands riksdag efter att vi hade kört fram henne som president till Nordiska rådet. Lundbergs agerande är verkligen beklagligt och främjar inte språkklimatet varken i rådet eller i Finland, säger riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP) som är vice ordförande för Finlands delegation i Nordiska rådet.

Hon påminner om att Finlands riksdag i alla sammanhang har ordnat tolktjänster för Lundberg för att möjliggöra så goda arbetsförutsättningar som möjligt under presidentskapet. Det är enligt Feldt-Ranta verkligen beklagligt att Lundberg inte anser att andra är förtjänta av samma rättigheter.

– Britt Lundberg är ordförande i Mittengruppen i Nordiska rådet. Det är också på sin plats att fråga huruvida den Finländska partierna i Mittengruppen; Centern, De Gröna och SFP förhåller sig till Lundbergs agerande som inte är i linje med vår strävan att främja god kommunikation och möjligast djup integration i Norden.

Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa