Huvudnyheter

Feldt-Ranta: Soinis agerande utomlands kränker kvinnors rättigheter

Maarit Feldt-Ranta (SDP) framförde idag i riksdagen förslaget om misstroendeomröstning för utrikesminister Timo Soini (Blå).

Johan Kvarnström

 

Anledningen är hans handlingar i abortfrågan som strider mot Finlands linje. SDP, De Gröna, Vänsterförbundet och Svenska Folkpartiet anser att Soini agerat mot kvinnors rättigheter och föreslår därför misstroendeomröstning.

 

Bland andra Blå framtids ordförande Sampo Terho har försökt måla upp omröstningen till en fråga om hela regeringens förtroende. Den socialdemokratiska riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman underströk dock från första början att förslaget ska gälla uttryckligen Soini och inte hela regeringen, så att alla riksdagsledamöter kan rösta för kvinnors rättigheter utan att behöva rösta för misstroende för regeringen.

 

Inför fredagens omröstning har många intervjuade ledamöter från regeringspartierna sagt att de trots en kritisk inställning gentemot Soinis agerande i abortfrågan kommer att rösta “grönt”, alltså för fortsatt förtroende för utrikesministern.

 

Då Feldt-Ranta framförde förslaget om misstroendeomröstning på torsdagen tog hon inledningsvis fasta på att mänskliga rättigheter under de senaste årtiondena har varit en oskiljaktig del av Finlands utrikespolitik.

 

– Hit hör också kvinnors och flickors rättigheter, även rätten att bestämma över sina egna kroppar och förökning.

 

Feldt-Ranta konstaterade att jämställdhet och en respekt för rättigheterna tyvärr inte är vardag världen över. I många länder tvingas kvinnor föda även om graviditeten vore en följd av till exempel våldtäkt.

FN har gjort flera tydliga ställningstaganden i dylika frågor flera gånger och Finland har stött dem, men:

 

– Utrikesminister Soinis agerande vad gäller kvinnors rättigheter och hans abortuttalande har vänt sakerna upp och ner, sade Feldt-Ranta och tillade att detta skett upprepade gånger. Det handlar inte om någon engångsföreteelse.

 

– Abort är alltid i sig en icke önskvärd sak. Men ännu mindre önskvärt är att kvinnor förbjuds bestämma över sina egna kroppar och rätt att besluta om graviditetens framskridande.

 

Feldt-Ranta hänvisade också till grundlagen som säger att Finlands utrikesminister ska framföra Finlands utrikespolitiska ställningstaganden. Nu har Soini gjort helt tvärtom upprepade gånger, vilket enligt Feldt-Ranta, skadar Finlands utrikespolitiska trovärdighet.

 

Att Soini hänvisar till åsiktsfrihet håller inte enligt Feldt-Ranta. Hon ser det tvärtom som ett klargörande från Soini att han tänker fortsätta agera i strid med Finlands linje, även efter att Justitiekanslern ansett att Soini inte agerat felfritt utan tvärtom borde ha varit mer återhållsam och försiktig i abortfrågan.

 

Feldt-Ranta avslutade sin taltur så här:

 

“Fru talman

Utrikesminister Soinis agerande har väckt oro och fått berättigad kritik över partigränser. Då det på basis av utrikesministerns uttalanden verkar uppenbart att han ämnar fortsätta sitt tvivelaktiga agerande, finns det orsak för riksdagen att ta ställning i saken.

Därför föreslår jag att riksdagen godkänner följande ställningstagande:

Utrikesminister Soinis agerande utomlands kränker kvinnornas rättigheter och står i strid med Finlands utrikespolitiska linje. Därför föreslår jag att riksdagen konstaterar att minister Soini inte längre åtnjuter riksdagens förtroende.”

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE