Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Feministinen puolue tähtää kansanliikkeeksi

Kesäkuussa perustettu feministinen puolue kerää parhaillaan kuumeisesti kannattajakortteja rekisteröityäkseen puoluerekisteriin. Feministipuolue haluaa vauhdittaa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta Suomessa, sekä haastaa vanhoja puolueita.

Matleena Kantola

— Olimme turhautuneita siihen kuinka hitaasti tasa-arvo etenee Suomessa, ja kuinka vaikea tiettyjä ihmisoikeusasioita on edistää. Kun näimme, millainen läpimurto tapahtui Ruotsissa Feministiskt Initiativ-puoleen myötä, aloimme miettiä voisiko tällaista tapahtua myös meillä, Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro sanoo.

Keskusteluja Ruotsin sisarpuolueen kanssa käytiin puolitoista vuotta, mutta loppurutistus tehtiin lyhyessä ajassa. Suomen feministisen puolueen perustamisesta päätettiin keväällä 2015 eduskuntavaalien aikaan.

Feministipuolue tähtää tällä hetkellä kunnallisvaaleihin, ja nimiä on kerätty suurimmissa kaupungeissa kesän aikana. Toiveena on kiertää Suomea laajemminkin.

—Haluamme olla kansanliike, ja saada ihmisiä mukaan toimintaan pitkällä tähtäimellä.

Kilpailukykysopimus ja talouskuripolitiikka ovat kurittaneet erityisesti naisia

Aron mielestä hallituksen talouspolitiikassa ei ole huomioitu tasa-arvo, sukupuoli- ja yhdenvertaisuusvaikutuksia. Myös puhetavassa on palattu konservatiivisempaan suuntaan.

—Kilpailukykysopimus ja talouskuripolitiikka ovat kurittaneet erityisesti naisia ja muita vähemmistöryhmiä.

 

Aro tunnustaa poliittisten naisjärjestöjen työn, muttei pidä niiden valta-asemaa tarpeeksi hyvänä. Aron mielestä vaarana on jäädä lobbaajan rooliin, jossa ehdotetaan muttei esitetä vaatimuksia.

— Poliittinen puolue, joka määrittelee itse agendansa, pystyy tuomaan uusia avauksia keskusteluun ja sparraamaan vanhoja puolueita. Tuemme muita feministejä eri puolueissa ja haluamme tehdä feministien välistä yhteistyötä.

Aro haluaa kyseenalaistaa sen, ajavatko kaikki puolueet todella tasa-arvoa.

— Toteutuuko tasa-arvo itsestään, kun puolueet työskentelevät sen eteen, ja ovatko ihmisoikeudet itsestäänselvyys, jota kaikki haluavat toteuttaa?

Lue lisää torstain 21.7. Demokraatista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE