Talous
11.11.2024 15:14 ・ Päivitetty: 11.11.2024 15:14
Fingrid: Sähköstä ei synny talvella pulaa, jos sähköjärjestelmä toimii luotettavasti
Kantaverkkoyhtiö Fingrid on päivittänyt arviotaan sähkön riittävyydestä tulevana talvena. Taustalla on Olkiluodon kakkosyksikön noin 150 megawatin tehonalennus, josta Teollisuuden Voima (TVO) ilmoitti lokakuussa.
Fingrid arvioi nyt, että sähköstä ei synny pulaa niin kauan kuin sähköjärjestelmä toimii luotettavasti. Häiriötilanteiden yhteydessä on kuitenkin aiempaa suurempi riski, että lyhytaikaisia niukkuustilanteita voi syntyä.
Sähköpulan todennäköisyys on Fingridin mukaan edelleen pieni keskimääräisenä talvipäivänä. Fingridin mukaan sähköjärjestelmä kestää yksittäisen merkittävän vian suuressa tuotantolaitoksessa tai rajayhteydessä.
Kylmänä ja tuulettomana jaksona kotimaisen sähköntuotantolaitoksen tai siirtoyhteyden vikaantuminen voi kuitenkin ajaa tehotilanteen kireäksi.
Olkiluodon kakkosreaktorin generaattorissa havaittiin syyskuun alussa kosteuden nousua, minkä jälkeen sähköntuotanto keskeytettiin. Katkos kesti lopulta 28 päivää, kunnes reaktori saatiin takaisin tuotantoon 6. lokakuuta. Tehoa on kuitenkin rajoitettu noin 725 megawattiin vikaantumisriskin pienentämiseksi, kun yksikön normaali nettosähköteho on 890 megawattia.
ERITTÄIN kylmänä ja tyynenä talvipäivänä käytettävissä oleva sähköntuotantokapasiteetti on uuden arvion mukaan 11 800 megawattia. Fingridin aiempi arvio oli, että kapasiteettia olisi käytössä 12 000 megawattia.
Arvio on, että sähkön kulutus tuulettomana ja erittäin kylmänä pakkaspäivänä voi nousta 15 000 megawattiin, jolloin tehotason nettovaje on noin 3 200 megawattia.
Keskivertoisena kylmänä talvipäivänä saatavilla oleva kapasiteetti arvioidaan 13 600 megawatiksi ja kulutus noin 14 000 megawatiksi. Sähkön tuontikapasiteetti on yhteensä 3 400 megawattia, josta 2 400 megawattia voidaan saada Ruotsista ja 1 000 megawattia Virosta.
MAHDOLLISISSA voimalaitoshäiriöissä sähkön käytön hintajouston merkitys kasvaa, Fingrid toteaa. Sähkön hinnoissa on viime aikoina alkanut näkyä selvemmin sään vaikutus. Kun tuulet ovat kovia, nousee tuulivoiman tuotanto useisiin tuhansiin megawatteihin, mikä voi painaa pörssisähkön hinnan pitkiksi ajoiksi jopa miinukselle.
Tyynellä pakkassäällä hinnat voivat nousta rajusti. Kovin nousu viime talvena osui loppiaisen tienoille, jolloin pörssisähkön hinta kävi kahdessa eurossa megawattitunnilta. Hintapiikki sai silloin sähkön kulutuksen laskemaan tuntuvasti.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.