Politiikka

”Firman pikkujoulut ovat erityinen riski” – SDP:n Kantola muistutti esimiehen vastuusta

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

– Seksuaalista häirintää ei voi oikeuttaa millään verukkeella. Sitä ei voi puolustella viittaamalla biologisiin tekijöihin, vaikka niillä onkin vaikutusta ihmisen käyttäytymiseen. Kyse ei ole biologiasta vaan vallan käytöstä, SDP:n kansanedustaja Ilkka Kantola painotti, kun eduskunta kävi historiallista keskustelua seksuaalisesta häirinnästä.

Hän huomautti, että seksuaalinen häirintä on yleisintä siellä, missä asenteet tai rakenteet ylläpitävät epätasa-arvoa miesten ja naisten välillä.

– Mitä suurempaa on epätasa-arvo, sitä todennäköisempää on, että seksuaalista häirintää esiintyy ja koetaan. Tasa-arvon puute ilmenee alistavina valtarakenteina.

Kantolan mielestä seksuaalinen häirintä on yksi alistamisen muoto.

– Ja juuri tästä syystä esimiesasemassa olevalta vaaditaan erityistä viisautta. Ja siksi firman pikkujoulut ovat erityinen riski sille, että joutuu alistetuksi. Työyhteisössä seksuaalinen häirintä on ikävä, mutta pitävä todiste epätasa-arvosta.

Nollatoleranssi ei estä ihmisiä kohtaamasta toisiaan tasa-arvoisina.

Ujoille pojille Kantolalla oli viesti: Seksuaalisen häirinnän nollatoleranssi ei heikennä heidän mahdollisuuksiaan solmia kontakti.

– Epävarmuutensa kanssa kamppaileva ujo poika on kovin kaukana asemasta, jossa hän haluaisi tai kykenisi alistamaan yhtään ketään.

Seksuaalisen häirinnän nollatoleranssi ei Kantolan mukaan myöskään estä ihmisiä kohtaamasta toisiamme tasa-arvoisina halaamalla, poskisuudelmin tai koskettamalla.

– Se ei kiellä meitä katsomasta toisiamme silmiin samalta tasolta, tasa-arvoisina, ystävällisesti, kannustavasti ja rakastavasti. Mutta se kieltää meiltä halveksivan puheen miehestä, naisesta ja seksuaalisuudesta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat