Internationellt

Fler flickor tvingas till giftermål i spåren av krisen

Foto: Ahmed Osman/IPS
Studier visar att ju längre en flicka går i skolan desto mindre är risken att hon tvingas gifta sig för tidigt. Antalet barnbröllop förväntas stiga då många av världens skolor hålls stängda för att hejda spridningen av coronaviruset.

Många fler flickor kommer att tvingas gifta sig redan som barn på grund av coronakrisen. Det uppger experter vid FN:s befolkningsfond, UNFPA.

IPS

Arbetarbladet

 

– Utbildning är en mycket skyddande faktor när det gäller att förhindra barnbröllop. Studier visar att ju längre en flicka går i skolan, desto mindre är risken att hon tvingas gifta sig, säger Richard Kollodge, som är redaktör för en ny rapport från UNFPA, till IPS.

 

Han betonar att när skolor hålls stängda på grund av coronakrisen, så leder det i sin tur till en ökad risk för att flickor blir bortgifta. Dessutom ökar riskerna när föräldrar förlorar sina inkomstmöjligheter, eftersom en del då kan välja att gifta bort sina döttrar för att ha färre munnar att mätta och för att säkra deras framtid.

 

Pandemin kommer även att leda till många andra negativa konsekvenser för världens flickor och kvinnor. Tharanga Godallage vid UNFPA säger att man tidigare har beräknat att ytterligare 34 miljoner flickor kommer att utsättas för könsstympning fram till 2030. Men nu beräknas den siffran öka med ytterligare två miljoner flickor, på grund av att coronakrisen minskat möjligheterna att bedriva förebyggande arbete. Detta i samband med de restriktioner som införts mot allmänna möten och resor.

 

Tharanga Godallage säger att ökande fattigdom har en mycket stark påverkan på hur många flickor som gifts bort redan som barn, och att beräkningar visar att pandemin kan leda till att ytterligare 5,6 miljoner flickor nu blir bortgifta.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE