Ulkomaat

Floridan ampujan uhreista nuorimmat 14-vuotiaita – epäilty tunnusti veriteon

Lehtikuva
Kouluampumisen uhrien muistoksi sytytettiin kynttilöitä.
Lehtikuva
Kouluampumisen uhrien muistoksi sytytettiin kynttilöitä.
Lehtikuva
Kouluampumisen uhrien muistoksi sytytettiin kynttilöitä.

Yhdysvaltain Floridassa keskiviikkona tapahtuneesta kouluampumisesta epäilty mies on tunnustanut veriteon, kertovat viranomaiset. Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post.

Ampujaksi epäilty 19-vuotias mies sai torstaina syytteet 17 harkitusta murhasta. Hänet oli erotettu kurinpidollisista syistä koulusta, jossa ampuminen tapahtui.

Amerikkalaismedian tietojen mukaan ampuja tuli Marjory Stoneman Douglas -nimiseen kouluun hieman puoli kolmen jälkeen iltapäivällä paikallista aikaa, juuri ennen oppituntien päättymistä. Tämän jälkeen hän laukaisi palohälytyksen ja alkoi heitellä savupommeja koulun käytäville. Kaasunaamarilla varustautunut mies tulitti savun läpi juoksevia ihmisiä.

Ampuja oli aseistautunut ainakin automaattikiväärillä, ja hänellä oli mukanaan runsaasti panoksia. Sisällä lukiossa kuoli poliisin mukaan 12 ihmistä. Muut kuolivat ulkona tai vammoihinsa sairaalassa.
Lisäksi useita haavoittui.

Yhdysvalloissa viranomaiset julkaisivat torstaina paikallista aikaa Floridan kouluampumisessa kuolleiden nimet. Keskiviikkona tapahtuneessa ampumisessa kuoli sekä lapsia että aikuisia.

Paikallispoliisin julkaiseman listan mukaan surmansa saaneista seitsemän oli 14-vuotiaita. Alle tai 18-vuotiaita oli kaikkiaan 14 kuolonuhreista. Loput kolme olivat useita vuosia muita uhreja vanhempia ja kuuluivat uutistoimisto AFP:n mukaan koulun henkilökuntaan.

Mies kuului valkoista ylivaltaa tavoittelevaan järjestöön.

Mies on ollut maanisen kiinnostunut aseista ja oli pannut sosiaaliseen mediaan runsaasti kuvia, joissa hän poseeraa käsiaseiden kanssa. Uutistoimisto AP:n mukaan mies kuuluu valkoista ylivaltaa tavoittelevaan järjestöön. Tiedon vahvisti uutistoimistolle järjestön johtaja.

Kouluampuminen ei vaikuta myöskään tulleen yllätyksenä niille, joka tunsivat epäillyn. Miehen tunteneet kuvailivat häntä häiriintyneeksi, ja liittovaltion keskusrikospoliisia FBI:tä oli varoitettu hänestä. Miehellä tiedettiin olevan kotonaan aseita, ja hän puhui toistuvasti niiden käyttämisestä.

Amerikkalaismedia kertoo miehen olleen toistuvasti vaikeuksissa koulussa.

– Hän joutui viime vuonna vaikeuksiin uhkailtuaan oppilaita, minkä jälkeen hänen käskettiin muuttaa pois kampukselta, kertoi miehen entinen matematiikanopettaja Jim Gard.

FBI:tä oli varoitettu miehestä sen jälkeen, kun tämä oli kertonut videolla aikovansa kouluampujaksi.

– Hän ammuskeli aseilla, koska se kiihotti häntä, kuvaili nimettömänä pysytellyt opiskelija paikalliselle televisiokanavalle.

– Kaikki pelkäsivät, että hän tekisi jotain tällaista. Hän tunsi koulun ja sen poistumisreitit hyvin, koska oli ottanut osaa palohälytysharjoituksiin. Hän tiesi, missä ihmiset olisivat harjoituksen jälkeen, hän oli valmistautunut, sanoi toinen, nimettömänä haastateltu oppilas.

Valkoista ylivaltaa tavoittelevan järjestön johtajan mukaan epäillyllä ampujalla oli myös ollut naisongelmia eikä ollut sattumaa, että kouluampuminen tapahtui ystävänpäivänä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat