Internationellt

Flyktingar kan flyttas till ö som hotas att dränkas

En kvinna med sitt barn i ett av de många flyktingläger som upprättats för rohingyer i Bangladesh.

FN:s särskilda sändebud för mänskliga rättigheter i Myanmar, Yanghee Lee, uttrycker oro över planerna på att flytta 23 000 rohingyaflyktingar från läger i Cox Bazar i Bangladesh till en ö i Bengaliska viken.

IPS

Arbetarbladet

Hon varnar för en ny kris om rohingyer flyttas till den tidigare obebodda ön.

– Jag hade möjlighet att besöka ön under min senaste resa till Bangladesh och såg med egna ögon det arbete som Bangladeshs regering utfört. Men det är ett antal saker som är oklara för mig –  en av dem är om ön överhuvudtaget är beboelig, sade hon när hon mötte FN:s råd för mänskliga rättigheter i måndags.

Dåligt planerad omlokalisering utan flyktingarnas godkännande riskerar att skapa en ny kris, förklarar hon.

– Det ligger på Bangladeshs regering att detta inte sker, tillägger hon.

Omflyttningsplanerna har mött kritik från experter som menar att ön Bhasan Char – som betyder ”flytande ö” – ligger i ett utsatt geografiskt läge vad gäller cykloner och erbjuder få möjligheter till försörjning. Landformationen har bildats av slam från floden Meghna sedan slutet av 1990-talet. Ön fanns inte för 20 år sedan och riskerar att ställas helt under vatten om cykloner slår till mot området samtidigt som högvatten inträffar.

Över 730 000 rohingyer befinner sig i överfulla läger i Bangladesh efter att Myanmars militär utfört fördrivningar, mord och våldtäkter på den förföljda folkgruppen sedan slutet av 2017.

Yanghee Lee uppger att uppemot 10 000 civila har flytt från delstaten Rakhine i västra Myanmar sedan i november förra året till följd av våldet och på grund av att regeringen begränsat tillgången till humanitärt bistånd. Många har påverkats av sammandrabbningarna mellan militären och rebellgruppen Arakan Rohingya Salvation Army. Yanghee Lee säger att det är mycket oroande att civila finns bland dödsoffren.

 

Ida Karlsson

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE