Nyheter

FN varnar för ökande terrorism i Västafrika

I Västafrika har man under de senaste åren kunnat märka av en ökad terrorism.

Antalet terrordåd har på senare år ökat dramatiskt i Västafrika och Sahel, regionen söder om Sahara. Det uppger FN:s särskilde rapportör för området.

IPS

Arbetarbladet

 

Förra veckan rapporterade Mohamed Ibn Chambas, chef för FN-kontoret för Västafrika och Sahel, UNOWAS, inför säkerhetsrådet om en oroande utveckling.

 

– Regionen har upplevt en förödande ökning av terrorattacker mot civila och militära mål. De humanitära konsekvenserna är alarmerande, sade FN-rapportören.

 

Mohamed Ibn Chambas beskrev en situation där det pågår återkommande attacker mot både militära och civila måltavlor.

 

På senare år har Burkina Faso, Mali och Niger drabbats av en ökande islamistisk terrorism, och sedan 2016 uppges antalet offer för terrordåd ha mångdubblats. Bara under förra året dödades 4 000 människor.

 

Enligt Mohamed Ibn Chambas har allt fler terrorattacker börjat genomföras längre österut i regionen och våldet har spridit sig från Mali till Burkina Faso. Det innebär enligt honom ett ökande hot mot fler länder längs den västafrikanska kusten.

 

Antalet dödade i Burkina Faso ökade från ett 80-tal för tre år sedan till en dödssiffra på över 1 800 dödade under förra året, enligt UNOWAS-chefen. Samtidigt har antalet människor som tvingats på flykt i landet ökat mycket snabbt.

 

”På dessa platser erbjuder extremister skydd åt befolkningarna, samt sociala tjänster, i utbyte mot lojalitet”

 

Mohamed Ibn Chambas uppger att många terrordåd utförs av våldsamma extremister som en del av deras verksamhet för att få tag på vapen och bedriva illegal småskalig gruvdrift. Han menar att terrorism, organiserad kriminalitet och etniskt våld ofta är sammankopplade, i synnerhet i områden som kännetecknas av en låg närvaro av statliga myndigheter.

 

– På dessa platser erbjuder extremister skydd åt befolkningarna, samt sociala tjänster, i utbyte mot lojalitet.

 

Mohamed Ibn Chambas menar att de insatser som görs för att bekämpa terrorgrupperna därför måste vara fokuserade på att skapa tillit och stöd bland lokalbefolkningarna.

 

Enligt Mohamed Ibn Chambas har regeringar, lokala aktörer, samt regionala och internationella organisationer gått samman för att försöka bemöta den oroande utvecklingen i regionen.

 

I slutet av förra året antogs en handlingsplan mot terrorismen vid ett toppmöte inom det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas. Mohamed Ibn Chambas betonar vikten av att de regionala regeringarna får det stöd de har behov av.

 

Han påpekade samtidigt att vissa av de mest våldsamma konflikterna i regionen utkämpas mellan bönder och boskapsuppfödare. Och eftersom en stor majoritet av befolkningen i Västafrika livnär sig som jordbrukare eller boskapsuppfödare är behovet av en fredlig samexistens av yttersta vikt, enligt UNOWAS-chefen. Mohamed Ibn Chambas påpekade också att klimatförändringarna är en av de faktorer som driver på konflikterna.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE