Internationellt

Förlorade skördar får unga bönder att ge upp

Foto: Alexander Makotta/IPS
Grönsakshandlare vid en marknad på Zanzibar. Forskning visar att en stor andel av produkter som kål och tomater går förlorade redan innan de nått ut från odlare till konsument.

Ett ökande behov av mat och stigande arbetslöshet är två orsaker till att afrikanska länder vill att fler unga ska satsa på jordbruk. Samtidigt ställs odlarna inför många hinder – och ett av de största är att produkterna ofta går förlorade redan innan de nått ut till marknaden.

IPS

Arbetarbladet

 

För tre månader sedan övergav Esther Ishabakaki, 35, sina försök att försörja sig som grönsaksodlare i Tanzanias kommersiella centrum Dar es Salaam, för att i stället satsa på att sälja kläder.

 

– Jag hade investerat massor i form av pengar, tid och känslor. Men när man faller på varje hinder så når man till sist fram till en punkt där man bara ger upp. Jag insåg att det var bättre att satsa på något annat i stället, berättar hon för IPS.

 

Hon hade lagt stor kraft på odla tomater i drivhus, och med tiden blivit allt duktigare på det. Men när skördarna växte blev det stora problemet i stället att hinna nå ut med tomaterna till köparna innan de blev dåliga. Och det var ett problem hon inte hade någon kontroll över, eller lyckades lösa.

 

Problemen med produkter som går förlorade efter skörd är enorma”

 

Experter menar att Esther Ishabakakis erfarenheter delas av många andra odlare och bönder i Tanzania – och att det är en bidragande faktor till att många överger yrket.

 

– Problemen med produkter som går förlorade efter skörd är enorma, säger jordbruksforskaren Adella Ng’atigwa till IPS.

 

Hon arbetar för närvarande på en studie om jordbruksförluster efter skörd och de hinder som möter unga bönder i Tanzania, för forskningsinstitutet IITA. Och enligt Adella Ng’atigwa är förlusterna för vissa grödor enorma – som exempel nämner hon att odlare av kål ofta uppger att större delen av deras skördar går förlorade.

 

Adella Ng’atigwa säger att sviktande efterfrågan är ett problem, medan ett annat är att produkterna inte tas omhand på rätt sätt. Dessutom bidrar dåliga transportmöjligheter och bristande lagerkapacitet till att mat förfars.

 

Adella Ng’atigwa menar att lösningen ligger i infrastruktursatsningar som genomförs i samarbete mellan stat och näringsliv.

 

IITA driver ett program för unga som syftar till att hjälpa unga bönder – både med produktionen och med att få ut deras produkter på marknaden, berättar Victor Manyong, som är institutets chef för östra Afrika. Han säger till IPS att många unga är intresserade av att satsa på jordbruket, men är i behov av olika former av stöd.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE