Nyheter

Frostdahl valde ‘all out’ – FSD fortsätter kampen: “Rörelsen faller inte med en person”

Foto: ABL-arkiv
Steven Frostdahl ledde Finlands svenska socialdemokrater 2007-2013 och kandiderade i två riksdagsval. Nu lämnar han partiet.

FSD:s tidigare ordförande Steven Frostdahl skapade i helgen rubriker genom att ansluta sig till Svenska Folkpartiet. Med sig tar han goda minnen och en förhoppning om fortsatt samarbete, säger han till ABL. Anette Karlsson säger att FSD fortsätter kampen som förut, trots Frostdahls oväntade besked. 

ABL

 

Enligt Frostdahl är det fråga om ett beslut som har växt fram under en längre tid. I engagemanget för österbottnisk intressebevakning, inte minst i näringslivs- och lantbruksfrågor, säger han sig ha hittat en samsyn och ett fungerande samarbete med SFP och närstående organisationer. 

 

– Tanken har vuxit fram under de senaste åren, att det är ganska onaturligt att lägga min politiska kraft på att försöka vara oppositionell mot människor och organisationer som jag däremellan samverkar med i god anda.

 

Han menar att SFP i dagsläget erbjuder den mest stabila och enhetliga utvecklingspolitiken för Österbotten som region. Dessutom har partiet enligt Frostdahl visat ett stort intresse för de frågor han arbetat med. Samtidigt avvisar han ändå påståendet att huvudorsaken till partibytet skulle vara hans engagemang inom pälsnäringen, som bland annat Socialdemokratisk ungdom vill förbjuda.

 

– Jag har upplevt en stor välvilja gentemot pälsnäringen inom FSD och mina diskussioner med socialdemokratiska riksdagsmän och beslutsfattare har visat på en stor förståelse inom partiet, säger Frostdahl som till vardags arbetar som informationschef på Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund i Vasa

 

– Sedan finns det förstås krafter inom SDP som ifrågasätter pälsnäringen och driver på ett förbud – men de finns också inom SFP. 

 

Att beslutet fattades nu beskriver Frostdahl som att han kom till ett vägskäl, där han inte längre kände sig bekväm med att delta i den socialdemokratiska kommunalvalskampanjen nästa år. 

 

– Min utgångspunkt är alltid all in eller all out. Under min tid i FSD har jag försökt vara så aktiv och hjälpsam som jag bara har kunnat. Men när jag väl kom till vägskälet, att antingen göra som föreningen ville och leda valarbetet nästa vår eller lämna partiet, så valde jag det senare.  

 

Han betonar även att all out verkligen innebär just det. På måndagen ansökte Frostdahl, på begäran av partiet, om befrielse från sina kommunala förtroendeuppdrag i Nykarleby. Han lämnar också uppdraget som andra vice ordförande i styrelsen för Österbottens förbund och uppdraget som partikongressdelegat går över till någon annan. 

 

– Jag är ödmjuk inför situationen och respekterar att posterna har tillkommit partiet och genom dem tilldelats mig.  

 

Delar inte analysen

 

Frostdahls besked har väckt stor uppmärksamhet inom Finlands svenska socialdemokrater (FSD), som han ledde 2007-2013. FSD:s nuvarande ordförande Anette Karlsson säger att beslutet kom som en överraskning för distriktet, men att beslutet i slutändan var Frostdahls eget – och bör respekteras. 

 

Anette Karlsson leder Finlands svenska socialdemokrater. (Bild: Johan Kvarnström)

 

Däremot delar hon inte hans analys om SFP eller om att vara oppositionell bara för sakens skull. Karlsson konstaterar att Socialdemokraterna har varit den ledande kraften bakom regeringsprogrammet, med fina följder för Österbotten som region. 

 

Senast igår fick vi höra om nya satsningar på tåg- och vägavsnitt – också i Österbotten. Även i den viktiga kampen för Vasa centralsjukhus var socialdemokraterna en drivande kraft: utan de aktiva lokalavdelningarnas och ordförande Antti Rinnes insats hade denna stora regionala vinst knappast varit möjlig. 

 

Hon säger att det arbetet kommer att fortsätta även framöver – såväl på lokal nivå som nationellt och internationellt. 

 

– Vi fortsätter bygga det nordiska välfärdssamhället. Det kommer att vara helt centralt både i kommunalvalet och då det gäller att bygga upp Finland efter coronakrisen.  Folk litar på oss för att ta hand om dem och för det behövs en socialdemokratisk värdegrund. 

 

Kampen fortsätter

 

Reaktionerna på Frostdahls besked har varit överraskade och besvikna, både på sociala medier och i privata diskussioner. Han säger ändå att han uppskattar responsen och förstår känslorna, som han kallar för en mänsklig reaktion. Nu hoppas han att alla kan gå vidare, på var sitt håll. 

 

– Det har varit mitt besked till mina gamla kamrater: att jobba vidare. Det behövs ju ett aktivt svenskt distrikt inom SDP också. Jag kommer själv aktivt att söka samverkan och samarbete med FSD också i fortsättningen.

 

– Jag har inget ont att säga om någon och bara goda minnen från min tid i FSD. Men livet går vidare och jag lämnar ändå partiet med en känsla av att jag har lyckats uträtta något gott. 

 

Anette Karlsson tror också att samarbetet kan fortsätta i ny form, till exempel i frågan om svenskans ställning. 

 

 -Socialdemokraterna är landets största tvåspråkiga parti och vi kommer också i fortsättningen att värna om det svenska språket. Det innebär ett fortsatt samarbete med de aktörer och personer som brinner för samma sak. 

 

Anette Karlsson konstaterar att livet och kampen går vidare även för FSD. 

 

– Socialdemokratin är en folkrörelse, vilket betyder att rörelsen inte faller eller stiger med en person – alla behövs. Jag har fullt förtroende för att våra aktiva kamrater i Österbotten ännu starkare kommer att fortsätta det värdefulla arbetet för att bygga ett bättre och rättvisare samhälle, med en god offentlig service på landets två nationalspråk. 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE