Nyheter

27.3.2025 17:30 ・ Uppdaterad: 27.3.2025 17:30

FSD-kandidater höll ett valmöte i Helsingfors

Topi Lappalainen
Från vänster Marianne Taipale, Dimitri Qvintus, Thomas Wallgren, Alexandr Foy och Monika Fagerholm.

Onsdagen den 26 mars 2025 hölls ett valmöte med tre kandidater från Finlands Svenska Socialdemokrater på Espresso Edge i Kronohagen i Helsingfors. De diskuterade det kommande kommunalvalet.

Simona Biström

Arbetarbladet

 

 

På plats var kandidaterna Marianne Taipale, Dimitri Qvintus och Alexandr Foy. Även Thomas Wallgren och Monika Fagerholm medverkade i diskussionen. Thomas Wallgren avstår från stadsfullmäktige och FSD-fullmäktigeordförande Monika Fagerholm kandiderar i Raseborg. Sandra Väisänen kunde inte delta eftersom hon var sjuk.

Wallgren blev vald för första gången till fullmäktige för 16 år sedan och ledde diskussionen under valmötet.

– De politiska idealen rättvisa och demokrati är viktiga att upprätthålla. Det finns besvikelse över den nuvarande regeringen och dess politik och socialdemokraterna har nu en chans att åstadkomma förändring, konstaterade han.

Thomas Wallgren kandiderar inte längre till omval i Helsingfors stadsfullmäktige. Han betonade vikten av att upprätthålla rättvisa och demokrati som politiska ideal. (Foto: Topi Lappalainen)

Wallgren frågade kandidaterna vad som driver dem just idag.

Taipale berättade om att hon hade träffat en person som var tacksam över utbildning och andra möjligheter hen hade fått trots fattigdomen. Dessutom uppskattade hen socialdemokraterna och deras politik.

Qvintus hade läst i Helsingin Sanomat om en dam som hade varit tvungen att betala 200€ för ett kort läkarsamtal. Han lyfte fram problemet med privatiseringen av hälsovården och höjningen av FPA-ersättningar.

Foy har hela livet velat försvara folket och kämpa mot orättvisa. Kampen mot privatiseringen av hälsovården och nedskärningarna motiverar också honom.

Wallgren frågade vilka metoder de använder för att möta sina väljare.

Foy är kommunikativ och han skriver ofta direkta meddelanden till väljare på sociala medier. Han tycker också om att träffa folk på gatan och delta i kulturevenemang.

Marianne Taipale, Dimitri Qvintus och Thomas Wallgren. Mest tycker Qvintus om att träffa väljare ansikte mot ansikte när han gör kampanj. (Foto: Topi Lappalainen)

För Qvintus är det tredje året i sträck han är med i valkampanj. Eftersom han har barn har det blivit mer utmanande att hålla kampanj och han använder ofta sociala medier för att nå väljare. Han skriver också insändare och gör videor relaterade till hans kampanj. Mest tycker han om att träffa folk ansikte mot ansikte eftersom det är mer interaktivt.

Taipale håller med om att träffa folk personligen är mer givande. Speciellt när hon får höra om andra människors personliga situationer. Hon samarbetar också med andra politiker som till exempel borgmästarkandidaten Eveliina Heinäluoma. Hon skall också gå och dela ut soppa och bröd med Ilkka Taipale.

Wallgren frågade publiken vilket parti de tror att kommer bli störst i Helsingfors och i Finland. Publiken har optimism för att Socialdemokraterna kan bli störst. Fagerholm ville också lyfta fram Vänsterförbundet och deras kampanj.

Fagerholm blev partimedlem i Socialdemokraterna för 3 år sedan och är nu fullmäktigeordförande i FSD. För henne var valet av parti självklart.

Taipale hade också lätt att välja parti. Hennes familj har lite delade politiska ställningar men yngre generationen är mer vänster.

Första gången Qvintus fick möjlighet att rösta röstade han på Tarja Halonen. Sedan dess har han alltid röstat på Socialdemokraterna. Det var ändå lite svårare för honom att bli partimedlem eftersom han också var journalist.

Högervridningen fick Alexandr Foy att byta parti till Socialdemokraterna. (Foto: Topi Lappalainen)

Foy växte upp i Sankt Petersburg i Ryssland. Han var med i punkrörelsen och hjälpte med att ordna konserter. Han fick också uppleva våld på gatorna i Sankt Petersburg. När Putin på nytt blev president 2012 var han tvungen att flytta till Finland. I Finland blev han först medlem i SFP men bytte senare till SDP på grund av högervridningen.

Folke Sundman frågade kandidaterna hur man skall tackla SFP i valet.

Qvintus hade deltagit i Handelsgillets panel. Där hade de diskuterat trafikutsläpp. För Qvintus är klimatmålen 2030 viktiga.
Man skall resonera med fakta och på ett tydligt sätt förklara konsekvenserna av politiska beslut.

Foy var med i Svenska klubbens panel. Där hade det diskuterats flyktingfrågan och utsläppen i trafiken.

Taipale får mer kontakt med finlandssvenska väljare via Arbis.

Fagerholm tog upp nedskärningarna i vården och oroade sig för vad det innebär. Regeringen hade inte specificerat vart de nya nedskärningarna skulle riktas.

Det kom en fråga om koloniträdgårdarna från publiken.

– Koloniträdgårdarna är en fin tradition. Jag vill bevara stadskulturen, svarade Foy.

Det kom ytterligare en fråga om bussarna vid järnvägsstationen.

– Järnvägsstationen skall ha bussar, svarade Foy.

Hamntunnelfrågan väckte en viss debatt och Qvintus kritiserade stadens prioriteringar.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU