Nyheter

FSD-profiler sommarpratar i Vega

Jukka-Pekka Flander
Maarit Feldt-Ranta och Johan Kvarnström sommarpratar i Vega.

Under måndagen offentliggjordes namnen på årets sommarpratare i Yle Vega. På den långa och mångsidiga listan finns bland annat tre stycken FSD-profiler, som alla får chansen att under en dag berätta sin egen historia och spela sin egen musik.

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Det numera klassiska konceptet bygger på att 40 profiler, majoriteten finlandssvenskar men även svenskar och finskspråkiga, får bygga upp sitt eget program där de pratar om sitt liv eller valfritt ämne och spelar musiken. Årets sommarprat är enligt svenska YLE ”en salig blandning av lyckliga barndomsminnen och djup sorg, av samhällsbetraktelser och personliga berättelser”.

 

Bland årets sommarpratare finns allt ifrån musiker och skådespelare till författare och politiker. Välkända namn är bland andra biskop Björn Vikström, SFP:s ordförande och ministern Anna-Maja Henriksson samt artisten Karri ”Paleface” Miettinen.

 

Ur ett finlandssvenskt socialdemokratiskt perspektiv är det ändå några namn som sticker ut. Tidigare riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta, som även har fungerat som FSD-ordförande och fram till insjuknandet i cancer tidigare i år vice ordförande för SDP, sommarpratar för andra året i rad – denna gång på både finska och svenska.

 

– Mitt liv har varit fullt av höjdpunkter, men också av motgångar och problem. Tillsammans blir de – ett helt liv, säger hon i ett citat ur sommarpratet.

 

Även hennes efterträdare som FSD:s och Västnylands riksdagsledamot, tidigare rapparen och Arbetarbladets chefredaktör Johan Kvarnström sommarpratar.

 

– Hellre himmel och helvete än jämngrå tråkighet. Tanken “nu får jag inte dö” har bytts ut mot “nu tänker jag leva”.

 

Ett tredje välkänt namn i FSD-kretsar är Britta Lindblom, som utöver en lång tids partipolitisk aktivitet i bagaget även har varit en aktiv ABL-medarbetare. Bland annat har hon skrivit flera uppskattade kolumner om sina erfarenheter från livet på den grekiska ön Kos, inte minst i samband med flyktingkrisen.

 

Lindbloms sommarprat sänds 15 juli, Feldt-Rantas och Kvarnströms 3:e och 27:e – samtliga på Yle Vega och arenan.yle.fi.

 

Källa: ”Här är Vegas sommarpratare 2019” – svenska.yle.fi

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE