Nyheter

FSD stöder Raseborgs sjukhus: ”Sakargumenten talar för fortsatt samjour – inte förhastade beslut”

Jari Soini
Framtiden för samjouren på Raseborgs sjukhus är osäker. FSD anser att den bör bevaras. (Arkivbild)

Finlands svenska socialdemokrater (FSD) stöder Västnyland i kampen för Raseborgs sjukhus. Distriktet vädjar till styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt att inte göra förhastade beslut om att lägga ner samjouren.

ABL

 

– HUS egen utredningsgrupp var enhällig om att det bästa alternativet är att samjouren fortsätter, påminner distriktets riksdagsledamot Johan Kvarnström.

 

Kvarnström betonar att samjouren möjliggör verksamhet vid sjukhuset som det inte finns kapacitet att sköta om till exempel i Lojo eller på Jorvs sjukhus.

 

”FSD har alltid jobbat för service på det egna språket och de tvåspråkiga sjukhusen, det gör vi också nu med sakargumenten på vår sida”

 

FSD konstaterar att sjukhuset är viktigt för hela regionen: för människorna som bor i området, men också för garnisonen i Dragsvik och hamnen i Hangö. Som ett genuint tvåspråkigt sjukhus har Raseborgs sjukhus dessutom en roll i att trygga vård på modersmålet och att utveckla svenskspråkiga termer och begrepp inom sjukvården.

 

– FSD har alltid jobbat för service på det egna språket och de tvåspråkiga sjukhusen, det gör vi också nu med sakargumenten på vår sida, säger FSD:s ordförande Anette Karlsson.

 

Karlsson och Kvarnström anser båda att det kommande landskapet i Västnyland bör ges möjlighet att besluta om vården för sin befolkning. Med tanke på den stundande vårdreformen finns det ingen orsak att i HUS göra förhastade beslut som undergräver sjukhusets funktionsförmåga.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE