Nyheter

FSD:s digitala kongress kom igång

SDP:s vice ordförande Matias Mäkynen var huvudtalare på FSD:s kongress.

FSD:s kongress hålls på distans den 24 och 25 oktober. Den officiella kongressorten blev Helsingfors eftersom kongressens ordförande för talet från partikansliet. Men i  praktiken befinner var och en sig i olika delar av Finland och deltar digitalt på Teams.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

FSD:s ordförande Anette Karlsson höll ett öppningstal där hon betonade hur regeringen under Sanna Marins ledning inte bara har tacklat coronakrisen utan har även gjort ett stort arbete på andra fronter.

 

– Dagisavgifterna sjunker och alla barn har igen lika rätt till dagis på heltid och mera stöd riktas till barn i tidig skede av dagis- och skolstigen. Läroplikten höjs till 18 års ålder på ett sätt där man garanterar att ingen ung faller utanför. Därtill har regeringen höjt de lägsta pensionerna och genomfört en bindande vårdarkvot i äldreomsorgen.

 

Efter coronakrisen behövs människor som är redo att leda kommunerna mot ljusare tider”

 

Karlsson bedyrade även regeringens förslag till vårdreform och de sjunkande hälsovårdsavgifterna. Forskningens och vetenskapens roll var något hon lyfte fram i arbetet med att reformera välfärdsstaten. Med tanke på vad regeringen har åstadkommit och håller på med att åstadkomma, uppmanade hon de finlandssvenska socialdemokraterna till kamp i kommunalvalet:

 

– Efter coronakrisen behövs människor som är redo att leda kommunerna mot ljusare tider. Människor som beaktar både invånarna och kommunanställda. Utan dem finns ingen kommun. Och kamrater, det är vi som har de rätta verktygen, den rätta politiken och starka viljan att bygga en bättre hemkommun för alla – på ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart sätt.

 

Kongressen tog emot hälsningsanföranden av bland annat folktingssekreteraren Christina Gestrin och Mikko Valtonen som är ordförande för SDP:s nyländska distrikt. Efter lunchpausen kom en hälsning från Sveriges utrikesminister Ann Linde och även från de åländska lagtingsledamöterna Camilla GunellJessy Eckerman och Nina Fellman.

 

Minister Kaj Bärlund utsågs till FSD:s hedersordförande. Han lovade att delta aktivt i styrelsearbetet som observatör på samma sätt som Jacob Söderman har gjort under tidigare år. Han nämnde också Karl-August Fagerholm som en annan förebild i hur man axlar rollen som hedersordförande.

 

– Att vara hedersordförande är en uppgift som man måste högakta. Jag ska med heder fortsätta Jackes arbete, konstaterade Bärlund.

 

Mae Cedercreutz-PesonenElisabeth HelanderHenrik HeleniusYngve LindholmTom Sandlund och Inger Östergård utsågs till FSD:s nya hedersmedlemmar. Helenius höll talet å alla hedersmedlemmarnas vägnar.

 

– Jag tar emot detta att bli hedersmedlem med ödjmukhet, glädje och stolthet, vidhöll Helenius som betonade att han ser en framtid för socialdemokratin i hela världen.

 

Som kongressens huvudtalare uppträdde SDP:s vice ordförande Matias Mäkynen. Enligt honom är det viktigt att partimedlemmarna lär känna varandra över distrikts- och språkgränser. Han var upprörd över de färska nyheterna som gäller brott mot datasäkerheten.

 

– Det är allvarligt när det gäller människornas hälsodata och ännu allvarligare när det gäller mental hälsa.

 

Även Mäkynen talade om vikten av regeringens hälsovårdsreform och han nämnde också betydelsen av EU:s stimulanspaket. Han talade om behovet av ett rättvisare skattesystem och bedyrade FSD:s styrka i den ideologiska debatten.

 

Vår tid behöver sin socialdemokrati och vi förverkligar lyckligtvis en ansvarsfull och solidarisk sådan i Finland idag”

 

Riksdagsledamot Johan Kvarnström tackade för att han får representera FSD i partistyrelsen. Han såg många tecken på nystart för SDP som rörelse.

 

– Vår tid behöver sin socialdemokrati och vi förverkligar lyckligtvis en ansvarsfull och solidarisk sådan i Finland idag. Vi regerar förstås i en koalition och gör kompromisser – men vi lyckas göra det med både empati och handlingskraft.

 

Kvarnström var av den åsikten att regeringen har lyckats både korrigera sådant som den tidigare högerregeringen har misslyckats med men också med att driva framtidsreformer samtidigt som man har kämpat med coronakrisen. Han talade varmt om den socialdemokratiska ideologin som drivkraft i kampen för rättvisan.

 

– Vi tror ju på att det som är bra för de som har det sämst gynnar alla, att jämlikhet och hållbarhet är av största intresse för världen och samhället som helhet. Att klimatkampen kan ge resultat bara om den går hand i hand med jämlikhet.

 

En mycket mångsidig allmänpolitisk debatt följde där bland annat sjöfarten, pälsnäringen, företagens samhällsansvar, ensamheten, anställningstryggheten och många andra frågor togs upp. I sin avslutande kommentar sade Mäkynen att han hade lyssnat noga på det som hade sagts. Om företagens samhällsansvar menade han att det är en partipolitisk fråga när Sanna Marin kritiseras för sådant som andra har sagt tidigare utan att ha fått sådana påhopp som hon har fått utstå.

 

Under presskonferensen svarade Karlsson, Kvarnström och Mäkynen till journalisternas frågor där preciseringar efterlystes till det som hade sagts under diskussionen.  Mäkynen svarade på ABL:s fråga som tog fasta på Marianne Laxéns inlägg under den allmänpolitiska debatten om försvarsbudgeten.

 

– Det är inte coronakrisen som avgör frågan om jaktplan men nästa år kommer vi tillbaka till frågan om budgetramen. Det är inte negativt att vi diskuterar frågor av den här storleken fast jag vet inte om det är ens tekniskt möjligt att uppskjuta anskaffningen av jaktplan med ytterligare ett år.

 

Eftermiddagens diskussionsnivå var fortsättningsvis hög och bland annat distriktets kommunalvalsprogram presenterades. I samma anda godkändes resolutionen om välfärden som avslutas med en stark framtidsoptimism med tanke på hur långt partiets värderingar kan bära:

 

–  Speciellt i svåra tider spelar det roll vilka värderingar som styr beslutsfattandet. Den nordiska välfärdsmodellen har skapat tillit som gjort samhället starkare och hjälpt oss hantera kriser tillsammans.

Det gäller i regeringen och det gäller i kommunerna. För Finlands svenska socialdemokrater är den röda tråden i all politik socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar utveckling. Socialdemokraterna väljer människan framom marknaden. Vi väljer långsiktiga investeringar framom kortsiktiga inbesparingar. Vi väljer sakkunskap och ansvar framom populism. Vi väljer den gemensamma välfärden.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE