Nyheter

FSD:s Karlsson: Social- och hälsovårdsreformen framskrider

Lukas Lundin
Anette Karlsson är ordförande för Finlands svenska socialdemokrater (FSD).

Finlands svenska socialdemokraters ordförande Anette Karlsson glädjs över att social- och hälsovårdsreformen framskrider enligt plan. Social- och hälsovårdsministeriet meddelar att det år 2020 fördelas 70 miljoner euro till regionerna från programmet Framtidens social- och hälsocentral.

ABL

 

I utlysningen 2020 prioriteras särskilt åtgärder som främjar tillgången till tjänster inom primärvård, socialvård, mentalvård och multiprofessionell rehabilitering. Ungefär 17 miljoner euro fördelas till Nyland.

 

– De lägst utbildade och de som har de lägsta inkomsterna är i allmänhet sjukare och dör yngre än högt utbildade personer med höga inkomster. Också de som är i arbetslivet är friskare än arbetslösa. De socioekonomiska hälsoskillnaderna är stora i Finland och åtgärder behövs. Nu känns det bra att den socialdemokratiskt ledda regeringen presenterar lösningar och resurser för att förverkliga dem, kommenterar Anette Karlsson.

 

Under förra regeringsperioden, då nuvarande oppositionspartierna Samlingspartiet och Sannfinländarna var med i regeringen, höjde man bland annat kundavgifterna inom social- och hälsovården. Beslutet har drabbat många låginkomsttagare, pensionärer och arbetslösa hårt. Därtill har mindre bemedlades möjligheter att komma till läkare försämrats på grund av högre avgifter och långa köer.

 

– Programmet för framtidens social- och hälsocentral är ett steg i rätt riktning. Till följande bör vi också se till att kundavgifterna är skäliga och till exempel göra besöken hos skötare avgiftsfria, visionerar Anette Karlsson.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE