Nyheter

FSUD: Teknologiindustrins beslut är ett angrepp på den nordiska modellen

Foto: Topi Lappalainen
Jonatan Wikström är ordförande för FSUD.

Teknologiindustrin meddelade förra veckan att den flyttar över ansvaret för nationella kollektivavtalsförhandlingar till en separat, nygrundad arbetsgivarorganisation. Finlands svenska unga socialdemokrater (FSUD) ser beslutet som en attack mot det rådande avtalssystemet.

 

I praktiken innebär Teknologiindustrins beslut att organisationens medlemsföretag i fortsättningen kan välja mellan att ingå nationella kollektivavtal eller så kallade lokala avtal, som enskilt företag. Teknologiindustrin koncentrerar sig i fortsättningen på att sköta intressebevakningen för de som väljer det senare.

 

Finlands svenska unga socialdemokrater (FSUD) ser Teknologiindustrins beslut som ett allvarligt angrepp på den nordiska arbetsmarknadsmodellen. Ordförande Jonatan Wikström befarar långtgående konsekvenser.

 

– I Finland och Norden har vi en lång historia av trepartssamarbete på arbetsmarknaden, där branschvisa och allmängiltiga kollektivavtal är en grundsten. Teknologiindustrins beslut tyder på ett klart och oroväckande vägval i en ny riktning.

 

FSUD delar fackförbundens oro över de konsekvenser som beslutet kan få för arbetsvillkoren på finländska arbetsplatser.

 

– Det är redan idag möjligt att avtala om arbetsvillkor lokalt, så länge villkoren inte är sämre än de som finns i kollektivavtalen. En helt lokal modell riskerar däremot öka skillnaderna i löner och anställningsvillkor mellan olika arbetsplatser eftersom alla inte har lika starka förhandlingspositioner. En mer fragmenterad arbetsmarknad gör det svårare för anställda att känna till sina rättigheter, vilket ökar hotet för utnyttjande.

 

Wikström befarar att höstens avtalsrunda kan bli stormig – med rätta.

 

– Teknologiindustrins beslut är inte bara ett angrepp på den nordiska modellen, det är också ett hot mot finländska arbetstagare och den stabilitet som traditionellt har präglat den finländska arbetsmarknaden.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE