Huvudnyheter

Fullmäktigemotion av Anette Karlsson i Borgå om organisationernas verksamhetsförutsättningar i vårdreformens verkställighetsskede

Foto: Fredrik Wickholm
Anette Karlsson är ledamot av Borgå stadsfullmäktige. Hon kandiderar i områdesvalet i Östra Nyland.

ABL publicerar Anette Karlssons fullmäktigemotion om tryggandet av organisationernas verksamhetsförutsättningar i social- och hälsovårdsreformens verkställighetsskede. Karlsson jobbar i socialdemokratiska riksdagsgruppen som sakkunnig i tredje sektorns verksamhet. Idén till motionen fick Karlsson av SOSTE Finlands social och hälsa rf. I Östra Nyland fungerar Karlsson bl.a. som vice ordförande för Östra Nylands Närståendevårdare och Vänner. Motionen lämnades in på måndagen 22.11.2021.

Anette Karlsson

Arbetarbladet

 

 

Tryggandet av organisationernas verksamhetsförutsättningar i social- och hälsovårdsreformens verkställighetsskede

 

Reformen av social- och hälsovården samt räddningsväsendet påverkar social- och hälsovårdsorganisationernas verksamhet. Förändringen i verksamhetsomgivningen utmanar organisationerna att bygga samarbete med välfärdsområdena och kommunerna. Med organisationernas verksamhet främjas och stärks invånarnas välfärd, hälsa och trygghet. Organisationernas verksamhet kompletterar de offentliga tjänsterna. Det stöd som organisationerna erbjuder kan vara exempelvis en del av en servicekedja eller -helhet. Att stöda organisationernas verksamhet kommer också i fortsättningen att vara kommunernas ansvar, eftersom också främjandet av välfärd och hälsa fortsättningsvis är på deras ansvar.

 

Det är viktigt att man kommer överens om verksamhetspraxis tillsammans med välfärdsområdet så att inte organisationernas verksamhetsmöjligheter riskeras i brytningsskedet. I praktiken betyder detta bland annat att säkra användning av utrymmen, garantera organisationsunderstöd samt besluta om kommunernas och välfärdsområdenas ansvar.

 

Jag föreslår att Borgå formulerar tillsammans med kommande Östra Nylands välfärdsområde om verksamhetsprinciperna gällande stöd till organisationerna. Med dessa principer tryggar man organisationernas verksamhetsförutsättningar också i framtiden samt beslutar om ansvarsaktörer i Borgå som i fortsättningen ska stöda organisationerna.

 

Anette Karlsson (sdp)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE