Nyheter
22.11.2021 09:49 ・ Uppdaterad: 22.11.2021 10:01
Marin betonade statens aktiva roll inför SDP:s partifullmäktige
Det hölls många tal under veckoslutet på SDP:s partifullmäktigemöte i Uleåborg. Statsminister Sanna Marin betonade statens aktiva roll när man gör investeringar i framtiden. Även FSD:s Karita Blom höll ett tal där hon betonade vikten av varje kamrat för rörelsen, också när det inte är valtider.
Sanna Marin höll sitt tal inför SDP:s partifullmäktige samma dag som Centerns partiledare Annika Saarikko hade tvivlat på skuldsättningen i sitt tal inför Centerns partifullmäktige.
– När det går dåligt för ekonomin, måste regeringen bära ansvar. Det berättar om att samhället måste förstärka människornas välfärd och den ekonomiska hållbarheten genom att stödja basservicen. En ekonomisk politik som vilar på framtidsinvesteringar är fungerande, konstaterade Marin.
Statsministern påminde om att läget med sysselsättningen har blivit bättre och skillnaden till Sverige har minskat. Enligt Marin är det centralt att Finland deltar i den europeiska investeringsvågen som gäller bland annat den gröna omställningen och digitaliseringen.
– Signalerna från såväl Sverige, Holland som Tyskland berättar att staten håller på att ta en ny, aktiv roll. Vi har haft den här utvecklingen redan sedan riksdagsvalet 2019, men det är helt centralt, huruvida det kommer att fortsätta efter den här regeringsperioden. Kommer vi att ha samma riktning som Europa, eller drivs vi in i förvissnandets väg och förlorar investeringar och arbetsplatser till våra konkurrenter?
Marin oroade sig för svårigheterna med att få kunnig arbetskraft inom den offentliga sektorn. Hon åberopade bättre arbetsförhållanden och insatser som ökar välmåendet i arbetet, samt arbetskraftsbaserad invandring. Enligt statsministern får det inte finnas för mycket byråkrati som hindrar kunnig arbetskraft från att söka sig till Finland.
– Samtidigt måste vi ta hand om att man spelar med samma regler inom den finländska arbetsmarknaden. Arbetsvillkoren och arbetslivets spelregler måste följas så att varje arbetstagare har en tryggad ställning.
Sirpa Paatero, ordförande för SDP:s partifullmäktige, talade om förändringen som kommunerna står inför i och med vårdreformen.
– Bildning, näringspolitik, ungdom, idrott och kultur är de sektorer, genom vilka framtidens kommun byggs och blir framgångsrik. Samtidigt kan kommunen ta ett alltför större ansvar i förverkligandet av sitt demokratiuppdrag, sade Paatero som betonade vikten av nya demokratiska innovationer som till exempel medborgarbudget, också känd som deltagande budgetering.
När det gäller oron över skuldsättningen, förstår inte Paatero vad som är problemet med tanke på pandemisituationen.
– Man har inte berättat vad som skulle ha varit alternativet. Såväl i Finland som i andra länder har man insett behovet av att låna pengar också till stimulansåtgärder, med hjälp av vilka har man fått ekonomin igång igen. Finland har klarat sig tills vidare bra ur coronakrisen också om man ser på ekonomiska mätare; sysselsättningen blir högre och investeringarna ökar. Ekonomin störtdök inte i krisens akuta fas i Finland så som annanstans. När man jämför med andra länder, kan man med goda grunder säga, att Finlands coronastrategi har lyckats.
Arbetsminister Tuula Haatainen kallade Uleåborg ”Finlands Silicon Valley”. Haatainens tal handlade om plattformsekonomin och arbetslagstiftningens betydelse när det gäller att trygga arbetstagarnas ställning.
– När det gäller plattformsekonomin bör man ta i bruk sådana åtgärder som tryggar den svagare partens situation. Det är inte bara matbuden som det handlar om utan det här sättet att arbeta kan bli mycket mer omfattande i framtiden.
Haatainen underströk att det handlar om socialskydd, beskattning och pensionsskydd för dem som arbetar inom plattformsekonomin. Arbetslagstiftningen har en nyckelroll när det gäller arbetstagarens rättigheter.
Karita Blom från Vasa blev inkallad till mötet som ersättare i partifullmäktige.
– Så många kandidater som möjligt garanterar fler invalda i till exempel kommunfullmäktige, även de sista kandidaternas två eller tre röster har betydelse. Och de som ställer upp i ett val vill gärna vara med och påverka och bidra med sin kunskap och erfarenhet från olika livsområden, sade Blom som beklagade att antalet kommunala förtroendeuppdrag har blivit allt färre.
– Vi måste kunna visa att varje kamrat är viktig och värdefull för rörelsen, hela tiden, inte bara när det gäller att samla röster i val, konstaterade Blom.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Nyheter
Huvudnyheter
Huvudnyheter
Nyheter