Politiikka

G20-huippukokous käynnistyy huomenna – luvassa kahdenkeskisiä tapaamisia ja suuria mielenosoituksia

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvallat on valmis tekemään Venäjän kanssa yhteistyötä luodakseen lentokieltoalueita Syyriaan, sanoo ulkoministeri Rex Tillerson.

Tillerson vetoaa sen puolesta, että Yhdysvallat ja Venäjä vetäisivät yhtä köyttä Syyrian tilanteen vakauttamiseksi, vaikka mailla onkin useita ratkaisemattomia erimielisyyksiä.

Presidentti Donald Trumpin ja presidentti Vladimir Putinin on määrä tavata perjantaina ensimmäistä kertaa G20-ryhmän huippukokouksen yhteydessä Saksan Hampurissa.

Myös Britannian pääministeri Theresa May ja  Trump aikovat käydä kahdenvälisiä keskusteluja Hampurissa. Asiasta kertoo Britannian hallinnon edustaja.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Trump tapaavat puolestaan jo tänään. Tapaamisen odotetaan alkavan alkuillasta.

Aasialistalla tapaamisessa odotetaan olevan teemoja, joista Merkel ja Trump ovat hyvin erimielisiä. Johtajien välejä hiertää erityisesti Trumpin päätös vetää Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta.

Mieltä osoitetaan monestakin syystä.

Hampurissa valmistaudutaan tänään laajoihin mielenosoituksiin, joiden odotetaan jatkuvan perjantaina alkavan huippukokouksen yli.

Paikalle on odotettu noin sataatuhatta mielenosoittajaa yli 30:een poliisille ilmoitettuun mielenosoitukseen.

Mieltä osoitetaan monestakin syystä. Paikalla on ainakin globalisaation vastustajia, ympäristöaktivisteja, opiskelijajärjestöjä, äärivasemmistoa ja anarkisteja.

Suurin osa mielenosoituksista sujunee rauhallisesti, mutta paikalle on saapumassa myös ryhmiä, jotka ovat tunnettuja yhteenotoista poliisin kanssa.

Maailman johtavien talousmaiden päämiehet kokoavan tapahtuman turvatoimet ovat tiukat. Hampurin kaduilla partioi viikonlopun aikana 20 000 mellakkavarusteista poliisia panssaroituine ajoneuvoineen.

Poliisi hääti tiistai-iltana kaupungin kaduille leiriytyneitä mielenosoittajia vesitykin ja pippurisumutteen avulla. Tilanteessa loukkaantui viisi ihmistä. Mielenosoituksia on huippukokouksen alla järjestetty myös muualla Saksassa ja Euroopassa.

Hampuri on kieltänyt mielenosoitukset kaupungin keskustassa ja lentokentälle vievällä reitillä. Mielenosoittajat kokoontuvatkin satama-alueilla.

Mielenosoittajat ovatkin älähtäneet siitä, että heidän kokoontumisvapauttaan loukataan ajamalla heidät etäälle huippukokouspaikasta.

Juttua on päivitetty klo 9:27.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat