Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

G7-huippukokous pyrkii junailemaan Venäjän jäädytettyjä varoja Ukrainalle

LEHTIKUVA / AFP / PIERO CRUCIATTI
Poliiseja G7-huippukokouksen mediakeskuksen edustalla 11. kesäkuuta.

Vauraiden maiden G7-ryhmän valtiojohtajat ovat koolla tästä päivästä alkaen eteläisessä Italiassa järjestettävässä huippukokouksessa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Lauantaihin asti jatkuvan kokouksen asialistan näkyvin asiakohta on Venäjän jäädytettyjen varojen vapauttaminen Ukrainalle, josta myös Yhdysvallat ilmoitti kokouksen edellä tekevänsä esityksen Italiassa.

Yhdysvalloilta odotetaan myös esitystä mahdollisesta uudesta pakote-erästä, jolla kiristettäisiin edelleen Venäjän ulkomaisten hyödykkeiden hankintakanavia. Ukrainan sotaa liippaavien asioiden lisäksi kokouksessa on esillä myös Gazan sotatilanne sekä esimerkiksi ilmastonmuutosta, kehitysyhteistyötä, maahanmuuttoa ja Afrikkaa koskevat teemat.

Myös Kiinan odotetaan nousevan keskeiseksi keskustelunaiheeksi paitsi mahdollisten Venäjä-pakotteiden yhteydessä myös keskusteluissa Kiinan ulkomaankaupasta. Yhdysvallat on jo asettanut huomattavia tulleja esimerkiksi kiinalaisille sähköautoille, ja nyt G7-maiden odotetaan tarkastelevan, tarvitseeko Kiinan-kauppaa säännellä laajemminkin. Kokouksen aattona myös Euroopan komissio varoitti, että EU tekee huomattavia korotuksia Kiinan voimakkaasti tukemien sähköautovalmistajien tuontitulleihin, mikäli epäreiluun kilpailuasetelmaan ei löydetä ratkaisua neuvotteluteitse.

YLELLISESSÄ lomakeitaassa Apulian hallinnollisella alueella on paikalla valtiojohtoa G7-maista eli Yhdysvalloista, Japanista, Kanadasta, Saksasta, Ranskasta, Italiasta, Britanniasta sekä EU:sta. Tilaisuutta emännöivän pääministeri Giorgia Melonin vieraana nähdään siis esimerkiksi presidentit Joe Biden ja Emmanuel Macron sekä pääministerit Fumio Kishida ja Rishi Sunak.

Tämän lisäksi huippukokoukseen kutsuttujen vieraiden joukkoon lukeutuvat esimerkiksi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan, Intian pääministeri Narendra Modi sekä katolisen kirkon johtaja paavi Franciscus.

Vaikka huippukokous on kolmipäiväinen, on sen keskeinen sisältö jyvitetty kahdelle ensimmäiselle päivälle. Zelenskyi ja osa muista osanottajista siirtyvät lauantaiksi Sveitsiin, jossa alkaa Ukrainan rauhaan keskittyvä huippukokous.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE