Huvudnyheter

Glad samvaro och politisk inspiration på FSD:s sommarfest – ”klimatförändringen och räddandet av Östersjön kan inte vänta”

Johan Kvarnström

– Vi är redo att axla ansvar för ett rättvisare, humanare och mer inkluderande Finland.

Johan Kvarnström

Bland annat det sade SDP:s vice ordförande och riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta i festtalet i Närpes på söndag eftermiddag.

 

Närmare 40 kamrater samlades till sommarträff på Notvikens oas på Vargholmen i Kalax i Närpes. Kretsorganisationen FSD Österbotten och Närpes socialdemokrater var värdar för de gemytliga festligheterna.

 

I och med att FSD-styrelsen höll möte i Vasa samma kväll var vi en handfull gäster även från södra Finland.

 

FSD:s ombudsman Nils-Johan Englund ledde programmet och först ut var en välkomsthälsning av Peter Sjökvist som är bland annat fullmäktigeledamot i Närpes och styrelsemedlem i FSD.

 

Han konstaterade att det är glädjande socialdemokraterna vuxit sig starkare i Närpes. För ett drygt decennium sedan saknade partiet representations i stadsfullmäktige. I kommunalvalet 2017 gick man framåt från två till tre mandat (Peter Sjökvist, Roger Kronlund och Pia Rönnholm).

 

Närpes stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist talade i berömmande ordalag om socialdemokraternas bidrag till lokalpolitiken. Han berättade också om den speciella kuststaden som bland annat är självförsörjande med arbetsplatser, vilket är ganska unikt för en kommun av denna storlek.

 

Många sakfrågor i festtalet

Även om stämningen var på topp blev det förstås också allvar i Maarit Feldt-Rantas festtal. Den politik som landets regering för är inget glädjeämne. Däremot ger den blodad tand för SDP att föra fram ett alternativ.

 

– Jag återvände från Nordiska rådets socialdemokraters sommarmöte från Island i förrgår. Numera när jag träffar våra nordiska kamrater, är jag allt oftare tvungen i min politiska översikt från Finland inleda med att säga, att ”jag är numera bekymrad bara om två saker i den finska politiken – den ena är utrikespolitiken och den andra inrikespolitiken.” Så även denna gång, inledde Feldt-Ranta.

 

Utrikespolitiskt är det givetvis utrikesminister Timo Soinis solospel i abortfrågan som upprör och skymfar både Finlands linje och kvinnors rättigheter – något som statsminister Juha Sipilä (Centern) viftar bort med att “alla har rätt till sin åsikt”.

 

– Och tänk, att Soinis parti, De blåa, fick under en procents stöd från folket i den senaste gallupmätningen. Och med det stöd som inte ens ryms i felmarginalen leder De Blåa utrikesministeriet, försvarsministeriet, arbetsministeriet, kulturministeriet, Europaärenden och halva social- och hälsoministeriet. Utöver att dessa före detta Sannfinländare har kedjat fast sig i makten, verkar de ha ett grepp över Centerpartiet och Samlingspartiet som verkar svälja vad som helst för att hålla trion ihop, dundrade Feldt-Ranta och tänkte tillbaka på tiden med Erkki Tuomioja (SDP) som utrikesminister.

 

Hon kritiserade även regeringen för att ha skurit ned biståndet med 40 procent “i en situation då nöden runt om i världen är enorm och skulle kräva mera solidaritet, inte mindre.”

 

Inrikespolitiskt har regeringens nedskärningar varit orättvist riktade och framförallt drabbat lågavlönade inom den offentliga sektorn (vilka oftast är kvinnor).

Blickarna riktas förstås mot vårens riksdagsval.

 

– Det är många som tycker att det är tid för förändring. Det tycker vi också. Det är många som tycker att Socialdemokraterna är den förändring som behövs. Det tycker vi också och är redo att axla ansvar över ett rättvisare, humanare och mera inkluderande Finland. Vi är stolta men inte nöjda. Stolta för det stöd vi får i mätningarna, de gör att vi är landets mest populära parti, men vi är inte nöjda innan vi i valet får ett stöd som hjälper oss att rätta till orättvisor och framförallt att ta Finland vidare, sade Feldt-Ranta.

 

Hon slog ett slag för utbildning, och kritik mot regeringens nedskärningar i denna sektor.

 

Vad gäller vården påtalade hon behov av mer resurser för hälsocentralläkare och hemvårdare i stället för till en landskapsförvaltning.

 

Det går i och för sig bra för ekonomin nu, på grund av det världsekonomiska läget. Men till skillnad från regeringen anser SDP att tillväxten tillhör alla. Finansminister Petteri Orpos (Saml) aktuella budgetförslag visar enligt Feldt-Ranta att regeringen inte bedriver en ekonomisk politik som anpassas till konjunkturer. Tvärtom satsar man på samma beska medicin oavsett omständigheterna och doserad enligt sann högerideologi.

 

– Vi gläds för varje ny arbetsplats som uppstår och vill jobba för att nå en hög sysselsättningsgrad. Men tillväxten kan inte ske på bekostnad av skäliga arbetsvillkor. Arbetsmarknaden är hållbar bara om den baserar sig på rättvisa och avtalande, sade Feldt-Ranta.

 

– Vi accepterar inte att löntagarnas anställningsskydd, löner eller anställningsvillkor ensidigt försämras för att nå större vinster, som sedan landar i några fås fickor. Vårt Finland är ett avtalssamhälle, inte ett diktatsamhälle.

 

Sist, men absolut inte minst (tvärtom), fokuserade Feldt-Ranta på miljöfrågor och klimatförändringarna.

 

– Vi har ett stort ansvar att göra mera för naturen. Vi socialdemokrater grundade i tiderna Miljöministeriet till Finland och bar ansvaret för stiftandet av den moderna tidens miljölagstiftning i vårt land. Men det här arbetet blev på hälft. Socialdemokraterna hissar nu miljöflaggan högre upp i vår flaggstång. Klimaten, naturen, skogarna, ängarna, kärren, sjöarna och haven – lyckas vi inte rädda dem har vi i slutändan ingenting. De två mest akuta miljöfrågorna i vår tid toppar också vår lista; klimatförändringen och räddandet av Östersjön kan inte vänta.

 

Maarit Feld-Ranta tog vidare upp kampen för svenskan ställning i Finland. Socialdemokrater har spelat en viktig roll i den kampen – från Johannes Koskinen, Martti Ahtisaari och Jacob Söderman fram till Mikkel Näkkäläjärvi som i år gav regeringens språkförsök en sista avgörande smäll.

 

Mer SDP-besök till Österbotten blir det redan nästa vecka då hela riksdagsgruppen besöker Vasa och Karleby.

 

– Hoppas det ger er och oss alla vind i seglen. Lycka till!

 

– Tillsammans bygger vi landet!

 

Sade Maarit Feldt-Ranta.

Sedan blev det kaffeservering och grillning tack vare Närpes socialdemokrater, samt trevligt umgänge och lotteri.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE